Cyklonen Ian slog till mot öar i Tonga
Fotot som kommer från Nya Zeelands flygvapen, RNZAF, visar cyklonens förstörelse av staden Pangai, Tonga, den 12 januari. Det var den kraftigaste cyklonen som någonsin träffat turistön Tonga, den förstörde byar, fällde träd och minst en person dödades, sade officiella källor den 12:e. (Foto: RNZAF AFP)


Minst ett dödsoffer och stor förstörelse följde i spåren av cyklonen Ian som på lördagen slog till mot ö-gruppen Ha’apai. Ha’apai ligger mellan huvudön Tongatapu i söder och Vava’u-öarna i norr.

Med vindbyar på 287 kilometer i timmen drog cyklonen fram över Ha’apai-öarna med cirka 8 000 invånare varav de flesta bor på den förstörda ön Lifuka.

”På vissa platser är det mycket omfattande skador och 80 procent av husen har helt utplånats”, sade Tongas chef för nödsituationer, Leveni Aho.

Han sade att dödsoffret var en äldre kvinna. Fler personer har skadats men inte värre än att de lokala sjukvårdsinrättningarna kan ta hand om dem. Inga rapporter om livshotande skador har kommit in.

Myndigheterna har inte kunnat få telefonkontakt med 23 av de bebodda öarna, rapporterar AP.

Nzkanivapacific.co.nz skriver att cyklonen slingrade sig mellan Fidji och Tonga tidigare i veckan och hade landkänning i Vava’u på fredagen. Uppgraderad till klass fem rev cyklonen Ian taken av byggnader, slet sönder hus, drog upp träd med rötterna och skadade strömkablar. Sione Taumoefolau chef för Röda korset i Tonga säger att cyklonen har orsakat enorm förstörelse på infrastrukturen.

Guvernören i Ha’apai, Lord Tu’i Ha’angana berättade för media att han kunde se från den ena sidan av ön till klippkusten i den andra änden vilket visar hur fasansfull cyklonen var.

Sedan cyklonen dragit vidare skrev flera ö-bor på sociala medier att ön hade drabbats av en ”apokalyptisk” storm.

En källa citerade en representant från National Emergency Management Office (NEMO) som rapporterade att 22.30 lokal tid var 70 procent av byggnaderna skadade eller helt förstörda.

Två patrullbåtar med tält, presenningar och andra förnödenheter har skickats från huvudön Tonga till området. Ett flygplan från Nya Zeelands flygvapen hjälper till med att göra bedömningar av skadornas omfattning.

Oxfam på Nya Zeeland meddelar också att man räknar med att skicka räddningspersonal för att bedöma situationen på plats och det mest akuta hjälpbehovet.