Cyklande advokat ger hopp
Storbritanniens premiärminister David Cameron hade svårt att ge luft åt kritiken om Kinas människorättsbrott när Xi Jinping i förra veckan besökte Storbritannien. Som tur var fanns det andra som vågade säga vad de flesta tycker. (Foto: Oli Scarff/WPA/Getty Images)


Det finns hopp! Emellanåt ges det konkreta bevis för att detta vanligen tomma och av hopplöshet utlösta tillrop faktiskt har bärighet. Det kan vara när man ser en människa som gör det rätta utan att söka uppmärksamheten, och som får den just därför.

När den kinesiske ledaren Xi Jinping förra veckan besökte London var det mesta som det brukar vara vid officiella kinesiska besök i andra länder.

Enligt den kommunistkinesiska traditionen utkommenderades stora horder av lojala exilkineser, och Londons gator kantades under Xis kortege av många kinesiska studenter som hyllade honom och kommunistpartiet.

Paul Powlesland är advokat i London och gav helt spontant dessa svar på tal, under en cykeltur från en domstolsförhandling tillbaka till kontoret. Det videoklipp som spelades in av en åskådare har fått stor spridning på internet och gett advokaten hyllningar världen över, inte minst i Hongkong och Taiwan.

Klippet visar hur advokaten stannar sin cykel, går fram till de prokinesiska demonstranterna och ifrågasätter vad de sysslar med. I vänlig men bestämd ton talar han om för dem att deras lands ledare är en av världens värsta förbrytare mot mänskliga rättigheter.

– Ni har kommit hit för att utnyttja er rättighet, er yttrandefrihet. Tycker ni att den rätten borde utökas till alla, över hela världen, i Tibet, i Peking, överallt?

När studenterna undrar varför han frågar om sådana saker säger Powlesland:

– För att jag bryr mig om mänskliga rättigheter och demokrati över hela världen, för varje enskild människa, för varenda en!

Han sade till den brittiska tidningen The Guardian  att de kinesiska studenterna inte verkade veta vad de skulle svara på hans frågor.

Han sade också att han trodde den positiva responsen på videon berodde på att människor kände sig svikna av det officiella Storbritanniens minimala kritik mot Xi Jinping på männniskorättsområdet.

Videon kan ses här.