Crowe har tappat skärpan
Cameron Crowe poserar på filmfestivalen i Venedig i augusti 2006. (Foto: Alberto Pizzoli/AFP)


  • Film: En ny start
  • Produktionsår: 2011
  • Produktionsland: USA
  • Originaltitel: We Bought a Zoo
  • Regi: Cameron Crowe
  • Medverkande: Matt Damon, Scarlett Johansson, Thomas Haden Church, Colin Ford, Maggie Elisabeth Jones, Angus Macfadyen, Elle Fanning m. fl.
  • Kommer ut: 121114

Cameron Crowe har gjort många riktigt bra filmer. Så när jag skulle välja en film bland veckans premiärer att se, valde jag denna film som är hans första på sex år. Dessvärre verkar det som att han har legat av sig rejält. För det här familjedramat är lite halvtråkigt.

Benjamin Mees (Damon) fru har nyligen gått bort och han måste nu ensam ta hand om sina två barn. Sonen, Dylan (Ford) har problem i skolan och Mee känner att han inte kan fortsätta arbeta som journalist. Som ett infall köper han en djurpark som han måste se till att rusta upp med hjälp av djurparkens anställda, som bland annat består av den tuffa Kelly (Johansson) och den excentriska skotten MacCready (Macfadyen). Det är en känslomässig period då Benjamin inte riktigt vet vad han gör och förhållandet mellan far och son blir än mer ansträngt.

Cameron Crowe är mannen bakom ”Jerry Maguire” (USA, 1996), en av 90-talets mest minnesvärda romantiska komedier. Han har även gjort ”Vanilla Sky” (USA/Spanien, 2001) och ”Elizabethtown” (USA, 2005), som även de är mycket bra. Därför känns det som att han har tappat skärpan i och med denna halvjlumma familjefilm. Den är inte direkt dålig men man förväntar sig en större känsloutladdning med tanke på att det är Crowe, som har kunnat sätta publikens känslor i rejäl gungning i sina tidigare filmer.

Visst är filmen lite gullig emellanåt, men detta känns mer som en film Disney skulle kunna göra med en okänd regissör och halvkända ansikten i rollerna. Jag förväntar mig mer när Crowe sitter i regissörsstolen och med Damon och Johansson i huvudrollerna. De två huvudrollinnehavarnas roller känns halvfärdiga och lite småtråkiga. Och med tanke på att de tillhör Hollywoods A-lista förväntar man sig mer.