Correa trolig vinnare i Ecuadorval
ECUADOR, Guayaquil: Ecuadoriansk kandidat till president, Rafael Correa, (höger) hälsar sina anhängare i Guayaquil i Ecuador den 26 november 2006. Röstningen pågick på söndagen och vänsterns Rafael Correa hade försprång före den konservativa bananbaronen Alvaro. AFP PHOTO/Ricardo LANDETA


Vänsterkandidaten Rafael Correa vann presidentvalet i Ecuador, enligt tre vallokalsundersökningar. Om resultatet står sig betyder det att Latinamerika fått ytterligare en vänsterpresident, till förtret för USA.

Vänsterkandidaten Rafael Correa vann presidentvalet i Ecuador, enligt tre vallokalsundersökningar.

Om resultatet står sig betyder det att Latinamerika fått ytterligare en vänsterpresident, till förtret för USA.

Correa leder stort framför högerkandidaten Alvaro Noboa, med marginaler på mellan 13 och 14 procentenheter, enligt undersökningarna, rapporterar AFP.

Retoriken har varit stenhård i Ecuador inför valet; ”kommunistjävel” respektive ”falsk företagare som blivit miljardär med hjälp av barnarbetare” lyder de två presidentkandidaternas sågning av varandra.

Valet på söndagen var ännu en viktig politisk strid i maktkampen mellan USA och den latinamerikanska vänstern. Correa är socialisten som förväntas stärka banden till övriga radikala vänsterledare i regionen, medan USA:s regering i så fall kommer att tvingas jobba hårdare för att behålla sitt starka inflytande i Ecuador. Noboa däremot – bananmiljardär och nationens rikaste man – vill ta emot USA med stora famnen.

Efter den första valomgången i mitten av oktober såg det ut som om högern skulle segra i helgens avgörande omröstning, men i takt med att Correa dämpat sin radikala framtoning har hans popularitet ökat. Vänsterpolitikern har vid upprepade tillfällen markerat att han inte går i armkrok med Venezuelas socialistiske president Hugo Chávez och beklagat tidigare hårda fördömanden av George W Bush.

Emellertid har varken Noboa eller Correa sparat på krutet i ordkriget sinsemellan som fått tv-apparaterna att skälva. Den ecuadorian som svalt alla häpnadsväckande uttalanden med hull och hår funderar antagligen på att packa sina tillhörigheter och följa den strida flyktingströmmen till USA och Europa. En mer korrekt tolkning är i stället att det rör sig om två mycket populistiska presidentkandidater som gärna svartmålar sin antagonist.

Den som slutligen koras till ny statschef i Ecuador får en överhövan mödosam uppgift att hålla sig kvar vid makten. Den nye presidenten blir den åttonde på tio år. Av dessa har tre avsatts genom gatuprotester. Det troliga är att en stark opposition och engagerade ecuadorianska medborgare kommer att göra livet svårt även för nästa regering i det fattiga sydamerikanska landet.