Colosseum i behov av restaurering
Det antika Colosseum i månljuset. (Foto: Gabriel Bouys / AFP)


Enligt flera rapporter lossnade en bit kalksten från Colosseum under juldagen och på tisdagen lossnade en bit vulkanisk sten från en av valvbågarna.

Men Rossella Rea, direktör för Colosseum, har tillbakavisat tisdagens händelse. Kalkstenen som lossnade under juldagen berodde på en fågel, menar Rea.

Colosseum, som ligger i en hårt trafikerad vägkorsning, är i behov av restaurering. Trots att den är i dåligt skick är Colosseum en av Roms mest imponerande sevärdheter med miljontals besökare varje år.

Miljardären Diego Della Valle, grundare till det anrika varumärket Tod’s, kommer att finansiera restaureringen av Colosseum med drygt 235 miljoner kronor. Projektet är planerat att börja i mars 2012 och pågå i tre år.

Enligt nyhetsbyrån AKI, kommer Tod´s att få behålla reklamrättigheter vid Colosseum i utbyte mot kapital.

Hantverkare som restaurerar Italiens enorma konst och arkeologiska platser säger att de är uteslutna från projektet.

I ett öppet brev i december uppmanade den rombaserade byggnadsvårdsföreningens kulturminister Lorenzo Oraghi att stoppa projektet, för att undvika ”oreparerbar skada” på den 2 000 år gamla amfiteatern, skriver nyhetesbyrån AKI.

Det var kejsaren Vespasianus som började bygget av Colosseum år 72 f.Kr, men det var hans son Titus som slutförde det. Den elipsformade amfiteatern rymde en stor publik, som mest 87 000. Under romarriket hade man gladiatorspel, avrättningar, teater och strider med vilda djur där. Åtskilliga kristna, krigsfångar, brottslingar och slavar fick sätta livet till för att roa publiken.