Colombiansk människorättskämpe får pris i Stockholm
Islena Rey Rodríguez försvarar mänskliga rättigheter i Colombia. (Foto: Unicef)


Trots upprepade mordförsök fortsätter Islena Rey Rodríguez att kämpa för mänskliga rättigheter i Colombia. Den 14 oktober tilldelas hon Per Anger-priset på Södra Latin i Stockholm.

Varje år får en modig och initiativrik person pris för demokratifrämjande och humanitära insatser. Per Anger-priset delas ut av Forum för levande historia på uppdrag av regeringen. I år är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke prisutdelare.

Islena Rey Rodríguez kämpar, med fara för sitt liv, mot våld och människorättskränkningar i en av Colombias farligaste regioner, skriver Forum för levande historia i ett pressmeddelande.

Hon har sagt att Per Anger-priset är ”ett erkännande av stor betydelse som ger legitimitet och kraft till det fortsatta arbetet”.

Rodríguez stöttar politiska fångar och dokumenterar övergrepp som sker i den våldsamma röran av narkotikahandel, paramilitär och starka ekonomiska intressen. Detta trots upprepade mordförsök, och statens oförmåga att skydda henne.

Idag leder hon ett människorättsforum i Metaregionen som erbjuder juridisk rådgivning och stöd till att rapportera in våldsbrott och kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Per Anger-priset instiftades av regeringen 2004, till minne av den svenske diplomaten Per Anger i Budapest, som under andra världskriget jobbade för att rädda så många judar som möjligt undan förföljelse och avrättningar.