Colombia fördömer masslakt av hajar
En nästan sex meter lång valhaj simmar nära ytan i det planktonrika vattnet utanför Filippinerna. (Foto: Scott Tuason/AFP/Getty Images)


Omkring tvåtusen hajar har slaktats i ett marint fridlyst område utanför Colombias Stillahavskust, en handling som fördömdes av Colombias regering, enligt nyhetsrapporter.

Colombias förste miljörådgivare, Sandra Bessudo, fördömde slakten som ägde rum utanför Malpelo Island som är en del av Unescos världsarv, enligt The Guardian.

”När dykare dök i området hittade de många hajar utan fenor. De såg ingen levande haj,” sade Bessudo till The Guardian.

Ryska forskare som dök fann döda hammarhajar, Galapagos och silkeshajar kastade i vattnet. Costa Rica-flaggade fiskebåtar har setts gå in i den marina zonen illegalt.

Hon tillade att hajarna fångades för sina fenor som sedan säljs till den asiatiska marknaden för att bli hajfensoppa.

Den colombianska utrikesministeriet kontaktade Costa Rica för att komma fram till en lösning på det illegala hajfisket.

”Vi har redan kontaktat Costa Ricas utrikesminister för att informera dem om utredningen och hålla dem uppdaterade så att vi tillsammans kan få fram vad som har hänt så fort som möjligt”, sade utrikesministern, enligt Inside Costa Rica.

Som svar på rapporten publicerade Costa Ricas utrikesministerium ett uttalande som sade att de ”kraftigt fördömer” hajfiske och kommer att genomföra en undersökning av anklagelserna och att alla inblandade Costa Rica-flaggade fartyg kommer att åtalas.

Översatt från engelska.