Colleges erbjuder fuskexamina till utlandsstudenter


Studenter från utvecklingsländer reser hundratals mil för att studera på falska brittiska skolor som utfärdar examina som är ”näst intill värdelösa”.

Brittiska myndigheter har en lista över 130 colleges, akademier och universitet i Storbritannien som utfärdar utbildningsbevis utan att ha blivit ackrediterade. De utnyttjar ett kryphål i lagen som möjliggör fortsatt verksamhet.

Den indiske studenten Sounak Halder är en av dem som rest till Storbritannien för att ta en master degree vid LBT College i Whitechapel, London.

Kursen går på 4500 pund, ungefär hälften av vad liknande utbildningar kostar på ett universitet.

Sounak Halder blev lovad att han skulle få tillgång till universitetsbiblioteket och ett utbildningsbevis från Irish International University (IIU).

Vid ankomsten till skolan upptäckte han att biblioteket bara var en sliten bokhylla som inte hade mycket gemensamt med bilderna på skolans webbplats.

Dessutom insåg han att IIU utfärdade studiebevis som inte är godkända inom de brittiska eller irländska utbildningssystemen.

De examina som IIU utfärdar är istället godkända av Quality Assurance Commission i norra London, som ägs av IIU:s chefsprofessor Haerdeep Singh Sandhu. IIU fanns med på den brittiska regeringens lista med 130 falska skolor redan 2005.

Chefen för LBT College, Polash Rahman, dömdes till 12 500 pund i böter den 1 februari för brott mot marknadsföringslagen.

– Dessa studiebevis var inte värda papperet de var skrivna på. Institutionen kunde inte tillhandahålla de faciliteter eller kurser som de erbjöd, sade domaren John Rafferty vid domstolen i Tower Hamlet.

Det är olagligt för oregistrerade organisationer att kalla sig universitet men det finns inte några restriktioner som hindrar oregistrerade skolor eller akademier att utfärda liknande studiebevis.

– Det skulle kunna rättas till med ett enkelt parlamentsbeslut, säger professor Geoffrey Alderman, som känt till problemet i tiotalet år.

Han har fått avvisa studenter från falska skolor som varit missnöjda med undervisningen där och istället velat flytta över till universitetet i Buckingham.

– De skulle lika gärna kunna tapetsera sovrummet med studiebevisen. Dessa människor har rest hundratals mil för att studera i vårt land. Vilket intryck har de fått av det brittiska utbildningssystemet?

Utbildningsskandalen avslöjades av BBC London i början av januari.

– Storbritannien har bland de hårdaste regler för högre utbildning i hela världen. Det stora flertalet privata colleges i London verkar i enlighet med lagen och erbjuder högkvalitativa tjänster till sina studenter, säger Bill Rammel, minister för högre utbildning, och fortsätter:

Jag vill uppmana alla nya studenter att noga undersöka kvalifikationerna hos de skolor de vill ansöka till och om de har några frågor så ska de ta upp dem med sina lokala myndigheter.