Clintons besök fokuserar på Kinas territoriella tvister
En flottilj med aktivister och lagstiftare ankommer till en grupp omtvistade öar som kallas Senkaku i Japan och Diaoyu i Kina, den 19 augusti 2012. USA:s utrikesminister Hillary Clinton anlände till Kina i tisdags som en del av en regional rundtur för att lösa spänningar mellan Peking och dess grannländer över territoriella tvister. (Foto: Antoine Bouthier / AFP / GettyImages)


USA:s utrikesminister Hillary Clinton anlände till Folkrepubliken Kina i tisdags som en del av en regional rundtur i ett försök att lösa spänningar mellan Peking och dess grannländer över territoriella tvister.

Under sitt besök i Peking kommer Clinton att ha intensiva möten med kinesiska diplomater, efter mötet med landets utrikesminister på tisdag.

Den kinesiska regimen har under de senaste månaderna ifrågasatt äganderätten till små klippiga öar i Öst- och Sydkinesiska havet, som ligger i områden som sägs ha fyndigheter av olja och naturgas.

I den senaste och väl omskrivna incidenten gick kinesiska utrikesministeriets tjänstemän till angrepp mot Japan om vem som har suveränitet över Senkaku-öarna (kallas Daioyu-öar av kineserna), medan kinavänliga aktivister seglade till öarna för att placera en flagga där innan de blev arresterade.

Kina har sänt krigsfartyg till Panatagreven, en liten grupp stenar i Sydkinesiska havet, i en konfrontation med Filippinerna, vilket fick filippinska tjänstemän att så småningom dra sig ur området.

Både Kina och Vietnam gör anspråk på Paracelöarna, och Kina har gjort anspråk på flera av Spratlyöarna (Nanshaöarna), som ligger utanför Filippinerna.

”Och ni vet vilken slutsats vi drar av detta, att vi vill ha en samarbetsvillig diplomatisk lösning på detta,” sade utrikesdepartementets talesman Patrick Ventrell på tisdagen, enligt en utskrift.

Förenta Staterna tar inte ”någon särskild ställning till olika konkurrerande anspråk, men vi vill ha en gemensam diplomatisk process som undviker tvång, och ni vet att utrikesministern har varit tydlig angående detta,” tillade Ventrell.

Genom ett uttalande som framfördes på måndagen i Indonesien uppmanade Clinton ASEAN-länder och Kina ”att göra meningsfulla framsteg för att fastställa heltäckande uppförandekodex” för att lösa territoriella tvister i regionen.

USA har emellertid hävdat att det har ett berättigat intresse av fri sjöfart i Öst- och Sydkinesiska havet.

I juli förargade Kina Filippinerna, Vietnam och USA efter att ha uppfört en militär garnison i staden Sansha på Woody-öarna i Paracels. Staden bildades i juni för att övervaka området.

USA har betonat att under Clintons besök i Kina kommer hon att betona samarbete och diskutera frågor som rör Nordkorea, Iran och Syrien. Både Ryssland och Kina har tillsammans tre gånger lagt in veto mot FN:s säkerhetsråds resolutioner om Syrien.

Clinton flög till Peking efter att ha hållit möten med indonesiska tjänstemän och fokuserat på territoriella tvister, men innan hon kom varnade det kinesiska utrikesministeriet och statliga medier henne och Förenta Staterna att hålla sig borta från de regionala tvisterna som gäller Kina.

”Amerikanska politiker, som orimligtvis tror att de kan komma och gräva guld i Kina och samtidigt tygla Kinas uppgång, bör komma ihåg det gamla talesättet att ingen kan behålla kakan och äta upp den också,” sade kinesiska kommunistpartiets språkrör Xinhua på tisdagen.

Det beskrev också USA som ”lömsk bråkstake, som står bakom några nationer i regionen och styr det hela”.

USA har förnekat att dess politik är specifikt riktad mot Kina, i Asien och Stillahavsområdet.

Översatt från” target=”_blank”>