Clinton uppmanar Pakistan att ta itu med nätverket Haqqani
En afghansk säkerhetsvakt på platsen där talibanerna genomförde en samordnad attack i Kabul den 14 september 2011. (Foto: Shah Marai/AFP/Getty Images)


USA:s utrikesminister Hillary Clinton har haft en lång diskussion med pakistanska tjänstemän om hur man ska hantera det upproriska nätverket Haqqani  efter förra veckans 20-timmar långa attack med dödlig utgång mot Natobyggnader och den amerikanska ambassaden i Kabul.

Två tjänstemän från statsdepartementet, som ville vara anonyma, pratade med reportrar på söndagen och sade att Clinton sagt till Pakistans utrikesminister, Hina Rabbani Khar att man måste ta itu med nätverket Haqqani. Clintons och Khars överläggningar hölls bakom stängda dörrar.

Nätverket Haqqani, med bas i norra Waziristan i Pakistan, ett område nära gränsen, är en stor talibanallierad upprorisk fraktion som strider mot USA:s och Natos styrkor i Afghanistan.

Tjänstemännen från utrikesdepartementet sade att Khar var överens med Clinton om att nätverket utgör en fara för NATO-trupper och likväl för civila pakistanier och man borde avsätta resurser för att hantera problemet.

Omkring 19 000 pakistanier har dödats i terroristattacker sedan 2003, hade Khar sagt.

I attacken i Kabul dödades elva civila och fem afghanska poliser. Sex rebeller kontrollerade en halvfärdig byggnad i flera timmar och belägrade Nato- och ambassadbyggnaden innan de alla dödades.

På onsdagen sade USA:s ambassadör i Afghanistan, Ryan Crocker, att nätverket låg bakom attacken mot byggnaderna.

Under mötet sade tjänstemannen att frågan om nätverket Haqqani var ”det första på ministerns dagordning och också det sista”,  och tillade att ”attackerna i Kabul förändrat inriktningen på mötet” som hölls en dag innan FN:s generalförsamling inleddes på måndagen.

”Under samtalet kom man fram till att gemensamma ansträngningar måste göras för att få stopp på hotet från Haqqanis och att Pakistan och USA borde arbeta tillsammans med detta och inte var för sig”, sade en talesman och tillade att båda ministrarna förband sig att arbeta med detta som en prioriterad fråga.

Relationen mellan USA och Pakistan har förbättrats under de senaste veckorna före mötet och båda sidor har lagt bitterheten som orsakades av razzian mot Usama bin Ladins fäste bakom sig.

Dock väcktes lite negativa känslor när Cameron Munter, USA:s ambassadör i Pakistan, berättade för Radio Pakistan att det finns bevis som förbinder nätverket Haqqani med den pakistanska militären.

Tjänstemännen från utrikesdepartementet lät förstå, utan att gå in närmare på detaljerna, att de två diplomaterna hade talat om länkarna mellan den pakistanska regeringen och Haqqani.

”Det handlade om att det faktiskt inte kan bli ett säkert, stabilt och välmående Afghanistan utan en säker, stabil och välmående region,” sade en av tjänstemännen.

Haqqani-nätverket tros ha börjat sin verksamhet i mitten av 1990-talet och kan ha varit den grupp som bär ansvaret för att ha infört självmordsbombningar till militanter i Afghanistan. Man tror också att de kan vara en stor leverantör av material till bomber i regionen.

Det sägs att gruppen leds av Mawlawi Jalaluddin Haqqani, som tros vara i 60-årsåldern, och är en före detta befälhavare från motståndsrörelsen mot Sovjet.

Tjänstemän från den amerikanska och afghanska underrättelsetjänsten tror att nätverket, med hjälp av Pakistans underrättelsetjänst, låg bakom attackerna mot den indiska ambassaden 2008 samt ett mordförsök på Afghanistans president Hamid Karzai, även det 2008.

Översatt från engelska