Clinton stöder saudiska kvinnor som bilförare
Saudiska kvinnor sätter sig i baksätet på en bil i Riyadh den 14 juni, tre dagar innan en landsomfattande kampanj mot körförbud för saudiska kvinnor. Ett förbud, helt unikt för landet. (Foto: Fayez Nureldine / AFP / Getty Images)


USA:s utrikesminister Hillary Clinton gav sitt stöd  till alla saudiska kvinnor som vill få tillstånd till att köra bil i ett tal i Washington DC den 21 juni.

Den 17 juni anordnade saudiska kvinnor en stor kampanj för kvinnors rättigheter för att utmana de lagar som hindrar dem från att köra bil.

Aktivistgruppen kallad Saudiska kvinnor som vill köra bil hade publicerat ett upprop på webbsidan Change.org på måndagen och bad Clinton, en mångårig anhängare för kvinnors rättigheter, att visa offentligt stöd för deras sak.

I petitionen betonade aktivisterna ”den extrema bördan” det är för kvinnor som inte kan köra bil och att Saudiarabien är det ”enda landet på jorden där kvinnor inte får köra eller ens cykla.”

”Nu när vi bygger upp den största proteströrelsen för saudiska kvinnor på årtionden behöver vi din hjälp”, vädjade aktivisterna till Clinton.

Som svar på deras vädjan övergav Clinton sin tidigare hållning av ”tyst diplomati” och gav sitt offentliga stöd till de saudiska banbrytarna.

– Vad dessa kvinnor gör är modigt och vad de söker är rätt. Jag är rörd av det och jag stöder dem, sade Clinton i sitt tal.

Hon tillade att USA hade ”tagit upp frågan på högsta nivå i den saudiska regeringen” och att saudiska kvinnor ”har rätt att fatta beslut om sina liv och sin framtid.”

Clinton gjorde också klart att de saudiska kvinnornas ansträngningar ”inte handlar om USA” eller ”vad någon av oss utomstående säger.”

– Det handlar om kvinnorna själva och deras rätt att ta upp sina problem med sin egen regering, sade hon.

Översatt från engelska