Clinton söker samarbete med Pakistan mot terrorism
USA: s utrikesminister Hillary Clinton talar vid den amerikanska ambassaden under en presskonferens efter möte med pakistanska ledare och militära tjänstemän i Islamabad den 27 maj. (Foto: Aamir Qureshi/AFP/Getty Images)


USA:s utrikesminister Hillary Clinton hade en ”omfattande, öppen, rättfram och konstruktiv” diskussion med Pakistans president Asif Ali Zardari på fredagen. Syftet var att värma upp relationen med Islamabad efter den amerikanska operation som dödade Usama bin Ladin, vilken var mycket generande för Pakistan.

Clinton är den högst uppsatta amerikanska tjänsteman som har besökt Pakistan sedan USA:s marinkår (US Navy SEALs) dödade förre al-Qaidaledaren i hans förläggning i Pakistan den 2 maj. Hon försökte ta tillbaka Washingtons tidigare spekulationer om att den pakistanska militären eller regeringen kände till var bin Ladin befann sig.

– Det finns absolut inga bevis för att någon på den högsta nivån av den pakistanska regeringen visste att Usama bin Ladin levde bara några mil från där vi är idag, sade Clinton efter mötet som hölls bakom stängda dörrar med Pakistans president.

Efter bin Ladins död, sade Clinton att relationen mellan USA och Pakistan har nått en ”vändpunkt” där Washington nu förväntar sig att Pakistan ökar kampen mot militanter.

– Under det senaste decenniet har många av världens värsta terrorister, däribland al-Qaidas viktigaste ledare, varit bosatta i Pakistan. Vi hoppas att Pakistans regering vidtar kraftfulla åtgärder under de kommande dagarna, sade Clinton.

Upptäckten av bin Ladin i Abbottabad, knappt fem mil från huvudstaden, gav upphov till nya tvivel om Pakistans ansvar som amerikansk samarbetspartner mot terrorismen. Clinton sade att pakistanska tjänstemän sagt till henne att ”någon, någonstans” hade givit ”någon form av stöd” till bin Ladin i Pakistan, men bekräftade att det inte fanns några bevis för någon form av inblandning från högre regeringstjänstemän.

Clinton sade att USA arbetar tillsammans med Pakistan för att utreda bin Ladins stödjande nätverk.

– Vi har verkligen erbjudit oss att dela den information vi kommer över, och vi avser att ha nära konsultation när vi går vidare, och de kommer tillbaka till oss med den information som de hittar, sade Clinton.

Med pakistanska tjänstemäns samtycke gick CIA in i bin Ladins förläggning på fredagen för att med hjälp av sofistikerad utrustning leta efter fingeravtryck och al-Qaida material som kan ha grävts ner på platsen eller vara dolda inne i väggar, enligt Clinton.

Den pakistanska regeringen hyllade bin Ladins död men förargades av att den hemliga räden i Abbottabad bröt mot deras suveränitet.

Clinton bad inte om ursäkt för razzian, men betonade behovet av ett fortsatt nära samarbete med Pakistan.

Översatt från engelska.