"Climategate" - dataintrång ska undersökas
"Climategate"-kontroversen om dataintrång i ett e-postforum för utbyte av klimatförändringar, kommer att undersökas av FN, enligt Rajendra Pachauri, som är ordförande i den mellanstatliga panelen för klimatförändringar. (Foto: Georges Gobet / AFP / Getty Images)


Påståendet om att toppforskare i frågor om klimatförändringar manipulerat data för att stödja teorin om av människor skapad global uppvärmning, kommer att utredas av FN:s panel för klimatförändringar, enligt ett färskt uttalande.

Inledningsvis sade ordföranden för FN:s mellanstatliga klimatpanel (IPCC), Rajendra Pachauri, att frågan inte skulle ha någon inverkan på förhandlingarna i Köpenhamn och sade att det fanns ”praktiskt taget ingen möjlighet” för några forskares partiska råd.

– Även om en forskare eller två har en viss partisk uppfattning är det helt osannolikt att partiskhet kommer att finna sin väg in i IPCC-rapporten, sade han till The Guardian den 29 november.

Men den 4 december sade han att FN skulle göra en egen undersökning.

– Vi kommer definitivt att undersöka allt och därefter kommer vi att ta ställning till det. Vi vill absolut inte sopa något under mattan. Detta är en allvarlig fråga och vi kommer att granska den i detalj, sade han till BBC Radio 4:s Today-program.

Dataingrång till e-post från Climate Research Unit (CRU) vid University of East Anglia i Storbritannien har tagits av skeptiker till klimatförändringar som belägg för avsiktligt förvrängda bevis och har kallat det för ”Climategate”-incident.

Chefen för CRU, Phil Jones, har ihärdigt förnekat att e-postmeddelanden skulle vara bevis på något sådant bedrägeri och att man har citerat ett hopkok som är taget ur sitt sammanhang.

FN:s tillkännagivande kommer hack i häl på kommentarer från en ledande saudisk förhandlare om klimatförändringar som sade att e-postmeddelanden, som var utsatta för dataintrång, skulle vara nog för att få förhandlingarna att spåra ur för den största frågan i Köpenhamnssamtalen om klimatförändringarna.

– Det framgår av skandalens detaljer att det inte finns något som helst samband mellan mänsklig påverkan och klimatförändringar, sade han till BBC News.

Många analytiker har påpekat att med en fossilbränslebaserad ekonomi har Saudiarabien mycket att vinna på resultatet av förhandlingarna

Universitetet har redan inlett en egen utredning av e-postmeddelanden som leds av en oberoende statstjänsteman utan anknytning till universitetet eller klimatförändringsdebatten.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/26040/