Civila dödade av kinesisk polis i Lhasa
Tibetanska demonstranter kastade stenar mot de kineiska polisbilarna i Lhasa när protesterna nådde kulmen under fredagen. (Foto: AFP(/Getty Inages)


Den kinesiska polisen dödade i dag minst två personer i Lhasa. De tibetanska demonstranterna hade dessförinnan satt eld på affärer och bilar. Enligt källor i Lhasa har militären stormat in i staden med militärfordon och det råder utegångsförbud.

De senaste dagarnas eskalerande munkuppror i Lhasa, Tibet, har lett till att den kinesiska militären låst in munkarna i de tre stora kloster i staden, berättar Tashi Dhondup Tsering, en tibetansk man som lever i exil i Sverige sedan 2003.

Kinas militära polis har slagit till hårt mot demonstranterna. På fredagen syntes militärfordon i Lhasa, berättar Tashi Dhondup Tsering som ringt till sina vänner i Lhasa under dagen.

Tashis vänner är rädda för att tala i sina mobiltelefoner, och kunde bara tala en kort stund på grund av risken för avlyssning.

De säger att polisen har börjat söka från dörr till dörr efter misstänkta personer.

– När jag i dag ringde till en av mina vänner i Lhasa sade han att i dag har tibetanska civila personer satt eld på polisbilar och affärer. Många är nu rädda för att gå ut eftersom den kinesiska polisen varnat för att de kommer att skjuta mot folk som går utanför sitt hem, säger Tashi Dhondup.

Enligt Tashis kontakter i Lhasa har mist två munkar dödats av polisen. Vittnen har sett minst två döda kroppar centrala Lhasa men okonfirmerade uppgifter säger att fler dödats, enligt Radio Free Asia.

Munkarna började protestera i söndags på 49:e årsdagen av det tibetanska upproret då den andlige ledaren Dalai Lama tvingades fly till Indien från Lhasa. Demonstranterna har sprungit på gatorna och ropat ”Befria Tibet!”.


Buddhistmunkar arrangerade en stöddemonstration i Xiahe, Gansu provinsen i Kina under fredagen.

Buddhistmunkar arrangerade en stöddemonstration i Xiahe, Gansu provinsen i Kina under fredagen.

Den kinesiska militärpolisen arresterade många munkar redan i söndags med påföljd att hundratals munkar gick ut i protest dagarna efter och krävde deras frisläppande. Demonstrationerna har ökat sedan de tre stora klostren stängdes i Lhasa.

Stöddemonstrationer har sedan hållits av munkar och civila tibetaner även på andra håll i Kina såsom i Xiahe, Gansuprovinsen, där också det historiska Labrangklostret finns.

Från klockan 13.00 på fredagen råder utegångsförbud och situationen verkar ha lugnats något efter det.

– Många är rädda för vad som kommer att hända i Lhasa och jag hoppas polisen inte dödar fler tibetaner, avslutar Tashi Dhondup Tsering.


Kinesisk polis i kravallutrustning i Lhasa under fredagen.

Kinesisk polis i kravallutrustning i Lhasa under fredagen.