Citi Banks VD avgick
Citi Banks VD avgick i söndags efter att banken tillkännagivit kraftiga förluster för det tredje och fjärde kvartalet. (Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images)


Citigroups ordförande och VD Charles Prince avgick förra veckan efter att banken redovisat förluster på 6,5 miljarder dollar för tredje kvartalet och tillkännagivit ytterligare 8 till 11 miljarder dollar i förluster för det fjärde kvartalet.

Prince är således det senaste högprofiloffret i de nu aktuella kriserna på bolånemarknaden, efter Merrill Lynchs VD Stan O´Neal som avgick strax innan.

Robert Rubin, tidigare Goldman Sachs VD och USA:s finansminister under Clintons administration, tar över som ordförande i företaget. Sir Win Bischoff, chef för den europeiska verksamheten, blir verkställande direktör fram till att man funnit en permanent ersättare.

Citis största investerare, den saudiarabiske prinsen Alwaleed bin Talal, sade i en intervju med CNBC förra måndagen att Citi borde förmå sin tidigare ordförande Candy Weill att komma tillbaka och leda företaget. Weill – som en gång i tiden var chef för Travelers Group – arrangerade 1998 sammanslagningen mellan Citicorp och Travelers.

Den nya hårdsmältan på bolånemarknaden har satt finansmarknaden i gungning och har lett till hundratals företagskonkurser, däribland New Century Financial Corp., som tidigare var USA:s näst största långivare.

Banker som Bear Stearns & Co., Merrill Lynch & Co., Lehman Brothers Holdings, och nu Citigroup, förlorade alla stora summor under 2007 på grund av lånen.

Investerare och konsumenter blir alltmer oroade. Då kreditmarknadens kriser inte har lösts, bestäms troligen USA:s framtida ekonomiska välfärd av hur väl Citigroup och resten av USA:s bankväsen klarar av stormen på kreditmarkanden.

Översatt från engelska