Chongqings polischef Wang Lijun utreds för korruption
Wang Lijun, chefen för storstaden Chongqings allmänna säkerhetsbyrå, vid ett möte under den nationella folkkongressen i Folkets stora sal, 6 mars 2011 i Peking. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Wang Lijun, en mäktig person inom det kinesiska kommunistpartiet, skapade stor uppmärksamhet när han den 6 februari besökte den amerikanska ambassaden, har enligt kinesisk media lämnats över till den centrala kommissionen för disciplininspektion, ett mäktigt partiorgan som undersöker och straffar partikadrer misstänkta för korruption.

Nyheten dök först upp på Caixin, ett relativt liberalt mediaföretag. Det togs snabbt bort från deras sajt, men den långa artikeln postades igen på Phoenix Televisions sajt. Phoenix är ett Hongkongbaserat tv-bolag som är lojalt mot Peking. 

Enligt rykten på internet i Kina misstänks allmänt att Wang nu utreds av disciplininspektionen som ett sätt att komma åt hans överordnade, Chongqings välkände och hårdföre partichef Bo Xilai. Det spekuleras i att Wang kan ha kommit överens med disciplininspektionen om att han ska ge information som kan användas för att krossa Bo i utbyte mot en mildare dom.

Att Wang hade
problem blev tydligt den 2 februari när stadsledningen i Chongqing meddelade att han fått nya arbetsuppgifter, nämligen att hantera frågor om ”kultur, utbildning och miljöskydd”. Detta var en betydande och offentlig degradering av Wang, som tidigare var vice borgmästare, polischef och framför allt Bo Xilais högra hand, och det var början på den händelsekedja som sedan följde.

Wang är känd som ansiktet utåt för Bo Xilais offentliga kampanj om att ”slå till mot det svarta”, som marknadsförts som en hård kampanj mot organiserad brottslighet. Många av de som straffats under kampanjen, som började 2008, har emellertid varit oskyldiga affärsmän som anklagats för att tillhöra maffian som ett sätt för partibossarna att kunna plundra deras tillgångar.

Efter degraderingen gav Wang inga tecken på att vara skakad. Den 5 februari besökte han Chongqings utbildningskommitté och Chongqings normaluniversitet, där han talade öppet om sitt nya jobb.

– Som vice borgmästare, efter att ha fått dessa nya uppgifter, kommer jag ta hand om frågor kring utbildning, vetenskap, ekonomi och miljö. Det är ett hårt jobb att hantera småskalig affärsverksamhet och miljöfrågor. Varje uppgift är en utmaning för mig och ett bra tillfälle att lära sig något nytt, sade Wang, som talade lugnt. Ingen anade att han nästa dag skulle ta sin tillflykt till amerikanska konsulatet i Chengdu.

Det är oklart när Wang exakt anlände till och lämnade det amerikanska konsulatet. Olika uppgifter på nätet gör gällande att han kom på fredagen den 6:e och stannade till sent på natten eller tidigt på morgonen den 7:e. Senare på dagen den 7 februari fördes han till Peking av Qiu Jin, viceminister för statssäkerhet, enligt uppgifter på nätet, som hänvisade till två flygbiljetter i första klass i de två männens namn.


Den 9 februari
sattes Wang under utredning av kommunistpartiets centrala disciplininspektion, enligt artikeln på Caixin.

Research av Ariel Tian och översättning från kinesiska av Sophia Fang. Artikeln har även bearbetats för svenska Epoch Times.

Översatt från engelska