Chongqing hotas av undantagstillstånd efter "promenadprotester"
På kvällen den 27 maj var tusentals invånare i Wangshengdistriktet i Chongqing ute och gick på gatorna i en tyst protest. (skärmdump från NTD Television)


Varje kväll går invånarna i Wangshengdistriktet i storstaden Chongqing ut på gatorna och promenerar. Det är dock inte för nöjes skull, utan en protest, och affärsinnehavarna stödjer vandrarna genom att strejka. 

Invånarna i Wangsheng har varit upprörda sedan oktober 2011 när deras distrikt slogs ihop med Qijang-häradet. Sedan den 21 maj i år har tiotusentals invånare i Wangsheng gått ut på gatorna och vandrat omkring för att visa sitt missnöje. 

Hundratals beväpnade poliser och kravallpoliser sätts in på gatorna och nästan varje kväll blir det sammandrabbningar, enligt Central News Agency, som citerade Hongkongmedia och internetanvändare från det kinesiska fastlandet. 

Människor har gripits och de lokala myndigheterna har enligt uppgift förbjudit de här protestvandringarna och hotat med undantagstillstånd.

Situationen skärptes ytterligare den 25 maj när alla affärer i Wangsheng strejkade. Distriktet ser nu övergivet ut. 

Invånarna i Wangsheng fruktar att de ska bli lidande av sammanslagningen med Qijiang-häradet. New Tang Dynasty TV citerade en invånare som uttalade sig efter att demonstranterna slagits tillbaka med våld i april:
– Om vårt distrikt slås ihop med Qijiang kommer vi få mindre pengar och resurser. 

I ett försök att lugna invånarna har lokalregeringen i Chongqing publicerat ett uttalande på sin hemsida där det står att man ska skydda Wangshengdistriktets pensioner och hälsovårdsförmåner.

I april gick tusentals personer, bland annat studenter, ut på gatorna med banderoller. De protesterade samtidigt som kommunistpartiet den 11 april meddelade att Bo Xilai, Chongqings förre partichef, hade avsatts från alla sina partiuppdrag. 

Mer än tusen beväpnade poliser skickades för att kväsa demonstrationen, och sköt bland annat tårgas för att skingra folkmassan. Oroligheterna fortsatte dock till sent in på natten. Minst 50 personer ska ha skadats. 

Enligt Hongkongbaserade Oriental Daily var stämningen fortsatt spänd i Chongqing den 27 maj. 

Översatt från engelska