Choklad tillverkas av barn
Kakaobönor - skördas även av barnhänder. (Foto: AFP/Martin van der Belen)


Choklad som vi köper i Sverige är det ofta barn som har producerat, visar en ny undersökning gjord av Swedwatch, Råd och Rön och Svenska kyrkan.

För fem år sedan kom larm om att barn arbetade på kakaofälten vilket då de stora chokladtillverkarna lovade skulle kontrolleras och åtgärdas. Nu visar en ny undersökning att i stort sett inget har förändrats.

Undersökningen som är gjord på odlingar i Elfenbenskusten och Ghana visar på stora missförhållanden. I Västafrika produceras 70 procent av världens kakao och i Nigeria, Ghana, Kamerun och Elfenbenskusten kan det vara  så många som 284 000 barn som arbetar på odlingarna.

På Lutherhjälpen har man hjälpt till att ta fram rapporten.

-Bakgrunden till barnarbete och dåliga förhållanden för arbetare över huvud taget är fattigdom, att odlarna får dåligt betalt för sin kakao. Lutherhjälpen arbetar med att motverka fattigdom och hunger. Med den här rapporten vill Lutherhjälpen vara med och väcka opinion, säger Karin Lexén, chef för analys- och påverkansarbetet inom Svenska kyrkans internationella arbete, till Kyrkans Tidning.

Det finns 246 miljoner barnarbetare idag enligt Unicef och antalet ökar snabbt.

I FN:s barnkonvention står det att ” du har rätt att skyddas mot att utnyttjas ekonomiskt, och mot arbete som skadar din hälsa eller hindrar dig att gå i skolan. Barn under 12 år får inte arbeta alls”.

-När det gäller företagen behövs bättre kontroll över producenterna. Att handla rättvisemärkt är ett sätt för konsumenterna att få en garanti för att barnarbete inte ligger bakom produkten, avslutar Karin Lexén till Kyrkans Tidning.