loadingChoklad kan vara vackert för öga och frestande för gommen. Enligt en ny studie har kakaon i choklad dessutom positiva hälsoeffekter. (Foto: AFP/ Alexander Klein)
Choklad kan vara vackert för öga och frestande för gommen. Enligt en ny studie har kakaon i choklad dessutom positiva hälsoeffekter. (Foto: AFP/ Alexander Klein)
Hälsa & Livsstil

Choklad kan skydda mot cancer

Susanne Larsson - Epoch Times

Kakao kan betraktas som en av våra ”superfoods”, det har en ny brittisk studie bekräftat. Kakao har nämligen visat sig innehålla ämnen som har viktiga hälsobringande egenskaper och kan motverka tjocktarmscancer.

Ni vet säkert hur det känns när det dåliga samvetet kommer över en när man tycker att man ätit alldeles för mycket choklad. Men lugn, kakaon i choklad har visat sig kunna motverka tarmproblem och tjocktarmscancer orsakade av kemiska tillsatser i maten.

Vi utsätts för en rad olika gifter varje dag. En stor del av dem får vi via maten. Många av de är cancerframkallande och kan påverka vår känsliga tarmslemhinna negativt. 

Forskaren María Ángeles Martín Arribas vid brittiska Institute of Food Science and Technology and Nutrition, har tillsammans med sina forskarkollegor studerat effekten av kakao som getts till råttor med tjocktarmscancer.

Råttorna hade utvecklat cancer genom att ha fått kemikalien azoxymethane, ett ämne som är välkänt för att ge cancer selektivt i tjocktarmen.

Forskarna fann att råttorna som fick kakao i kosten, utvecklade betydligt färre cancerförändringar i sin tjocktarm. Dessutom såg man en tydlig förbättring i det antioxidativa försvaret i cellerna .

”Mat som kakao, som är rik på polyfenoler, verkar spela en viktig roll för att skydda mot sjukdomar”, säger María Ángeles Martín Arribas i ett pressmeddelande.

Studien visade också att kakao i kosten ökade mekanismen apoptosis, det vill säga förhindrade den okontrollerade celldelningen.

Studien har publicerats i tidskriften Molecular Nutrition & Food Research.

Fakta om tjocktarmscancer

Tjocktarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna. I Sverige får cirka 4 000 personer tjocktarmscancer varje år. Sjukdomen är lika vanlig hos män som hos kvinnor och de flesta som drabbas är mellan 70-75 år. Det är ovanligt att personer som är yngre än 30 år får tjocktarmscancer
Källa: 1177

Mest lästa

Rekommenderat

loadingChoklad kan vara vackert för öga och frestande för gommen. Enligt en ny studie har kakaon i choklad dessutom positiva hälsoeffekter. (Foto: AFP/ Alexander Klein)
Choklad kan vara vackert för öga och frestande för gommen. Enligt en ny studie har kakaon i choklad dessutom positiva hälsoeffekter. (Foto: AFP/ Alexander Klein)
Hälsa & Livsstil

Choklad kan skydda mot cancer

Susanne Larsson - Epoch Times

Kakao kan betraktas som en av våra ”superfoods”, det har en ny brittisk studie bekräftat. Kakao har nämligen visat sig innehålla ämnen som har viktiga hälsobringande egenskaper och kan motverka tjocktarmscancer.

Ni vet säkert hur det känns när det dåliga samvetet kommer över en när man tycker att man ätit alldeles för mycket choklad. Men lugn, kakaon i choklad har visat sig kunna motverka tarmproblem och tjocktarmscancer orsakade av kemiska tillsatser i maten.

Vi utsätts för en rad olika gifter varje dag. En stor del av dem får vi via maten. Många av de är cancerframkallande och kan påverka vår känsliga tarmslemhinna negativt. 

Forskaren María Ángeles Martín Arribas vid brittiska Institute of Food Science and Technology and Nutrition, har tillsammans med sina forskarkollegor studerat effekten av kakao som getts till råttor med tjocktarmscancer.

Råttorna hade utvecklat cancer genom att ha fått kemikalien azoxymethane, ett ämne som är välkänt för att ge cancer selektivt i tjocktarmen.

Forskarna fann att råttorna som fick kakao i kosten, utvecklade betydligt färre cancerförändringar i sin tjocktarm. Dessutom såg man en tydlig förbättring i det antioxidativa försvaret i cellerna .

”Mat som kakao, som är rik på polyfenoler, verkar spela en viktig roll för att skydda mot sjukdomar”, säger María Ángeles Martín Arribas i ett pressmeddelande.

Studien visade också att kakao i kosten ökade mekanismen apoptosis, det vill säga förhindrade den okontrollerade celldelningen.

Studien har publicerats i tidskriften Molecular Nutrition & Food Research.

Fakta om tjocktarmscancer

Tjocktarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna. I Sverige får cirka 4 000 personer tjocktarmscancer varje år. Sjukdomen är lika vanlig hos män som hos kvinnor och de flesta som drabbas är mellan 70-75 år. Det är ovanligt att personer som är yngre än 30 år får tjocktarmscancer
Källa: 1177

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024