Choklad kan skydda mot cancer
Choklad kan vara vackert för öga och frestande för gommen. Enligt en ny studie har kakaon i choklad dessutom positiva hälsoeffekter. (Foto: AFP/ Alexander Klein)


Kakao kan betraktas som en av våra ”superfoods”, det har en ny brittisk studie bekräftat. Kakao har nämligen visat sig innehålla ämnen som har viktiga hälsobringande egenskaper och kan motverka tjocktarmscancer.

Ni vet säkert hur det känns när det dåliga samvetet kommer över en när man tycker att man ätit alldeles för mycket choklad. Men lugn, kakaon i choklad har visat sig kunna motverka tarmproblem och tjocktarmscancer orsakade av kemiska tillsatser i maten.

Vi utsätts för en rad olika gifter varje dag. En stor del av dem får vi via maten. Många av de är cancerframkallande och kan påverka vår känsliga tarmslemhinna negativt. 

Forskaren María Ángeles Martín Arribas vid brittiska Institute of Food Science and Technology and Nutrition, har tillsammans med sina forskarkollegor studerat effekten av kakao som getts till råttor med tjocktarmscancer.

Råttorna hade utvecklat cancer genom att ha fått kemikalien azoxymethane, ett ämne som är välkänt för att ge cancer selektivt i tjocktarmen.

Forskarna fann att råttorna som fick kakao i kosten, utvecklade betydligt färre cancerförändringar i sin tjocktarm. Dessutom såg man en tydlig förbättring i det antioxidativa försvaret i cellerna .

”Mat som kakao, som är rik på polyfenoler, verkar spela en viktig roll för att skydda mot sjukdomar”, säger María Ángeles Martín Arribas i ett pressmeddelande.

Studien visade också att kakao i kosten ökade mekanismen apoptosis, det vill säga förhindrade den okontrollerade celldelningen.

Studien har publicerats i tidskriften Molecular Nutrition & Food Research.

Fakta om tjocktarmscancer

Tjocktarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna. I Sverige får cirka 4 000 personer tjocktarmscancer varje år. Sjukdomen är lika vanlig hos män som hos kvinnor och de flesta som drabbas är mellan 70-75 år. Det är ovanligt att personer som är yngre än 30 år får tjocktarmscancer
Källa: 1177