Choklad kan ge bättre minne
En kopp varm choklad. (Foto: Shutterstock)


Vid ett möte med American Heart Association i Chicago 2014, presenterade läkare resultaten av en studie som visade på samband mellan att äta livsmedel rika på specifika fetter och att prestera dåligt i minnestester.

Studien tog hänsyn till faktorer som utbildning och depression, som kan påverka minnet. Den redovisade inte vad människorna åt för övrigt. Den tog egentligen bara med ytterligare en faktor när det gällde kosten vid sidan av intag av transfetter: nämligen choklad.

Choklad kopplat till minnet i studier

Enligt Beatrice Golomb, professor i medicin vid University of California i USA, som lett studien, verkar chokladintag ha en koppling till minnet. Det är också något som hennes egen forskning visat på.

Dessutom har en studie från 2012 visat att människor som äter choklad ofta, tenderar att ha lägre BMI, kroppsmassindex. Golomb har också funnit att personer som äter mycket choklad tenderar att prestera bättre på minnestester.

Golomb är inte ensam när det gäller att föra fram den här teorin. Tidskriften New England Journal of Medicine publicerade nyligen en ny studie som visade ”en överraskande stark korrelation mellan chokladintag per capita och antalet nobelpristagare i olika länder.”


testing

testing

Franz Messerli, professor i medicin vid Columbia University, noterade i den studien att flavonoider (en form av antioxidanter) har visat sig kunna förbättra den kognitiva funktionen.

Den här artikeln publicerades ursprungligen på www.theatlantic.com.

Choklad gör dig både frisk och vacker

Traditionell kinesisk medicin: Vad du bör veta om sötsaker

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri