Choklad – inte så välgörande som det sägs
(Foto: Chip Somodevilla/Getty Images)


Huruvida choklad verkligen får människor att må bättre har diskuterats mycket av forskare och näringsexperter. Några tror att choklad är ett afrodisiakum, då det upplevs göra en glad, nöjd och avslappnad, vilket kan få en att njuta av sällskapet av någon speciell.

Vad är det med choklad som ger intrycket av “lycka” – mer än dess smak?

Choklad innehåller tryptofan – en essentiell aminosyra som har antidepressiva och smärtlindrande effekter. Kroppen behöver tryptofan för att kunna bilda serotonin, vilken är en humör- eller känsloreglerare. Serotonin reglerar även kroppens sexuella respons och aptit. När din kropp har rätt serotoninnivå, är det sannolikt att du har en inre känsla av harmoni och belåtenhet, en känsla av att vara ett med universum.

3 saker som gör choklad till bästa hostmedicinen

Om du har låg serotoninhalt kan du känna dig deprimerad, apatisk eller ängslig.
Om du har en hög serotoninhalt kan du å andra sidan känna dig aggressiv, irriterad och upprörd.

En balans av hormoner, vitaminer och näringsämnen är en förutsättning för hälsa och välmående. Om du vill äta något som hjälper dig att känna dig lugnare och mer fokuserad, välj mat (inte choklad) som innehåller mycket tryptofan eller serotonin. Mjölkprodukter, havre, bananer, dadlar, rött kött, kikärtor, solros- och pumpafrön, spirulina, och jordnötter är alla rika på tryptofan.

Serotonin hittar man i stärkelserik mat, såsom potatis och kolhydrater. Vissa blir sömniga och avslappnade av denna slags mat. Att äta balanserad och hälsosam kost som innehåller mycket färska grönsaker, frukt, nötter, frön, fullkorn, fisk och friskt dricksvatten är en viktig del i upprätthållandet av välmående. En varierad och näringsrik kost ger kroppen vad den behöver för att stödja alla kroppens system, särskilt nervsystemet, som drar mest nytta av att blodsockernivån är stabil.

Sockerrik kost (inkluderar choklad) och raffinerad mat saknar viktiga näringsämnen och ger kroppen en falsk känsla av snabbt övergående välmående och du blir snart trött och irriterad igen.

Koffein och alkohol har liknande effekt. Koffein stressar kroppen. Det härmar kroppens stressuppkomst och försätter ditt nervsystem under stress. Alkohol och koffein stimulerar kroppens produktion av beroendeframkallande hormoner, som ger dig intrycket att du behöver dem för att må bättre, när de i verkligheten inte ger några fördelar.

Traditionell kinesisk medicin: Vad du bör veta om sötsaker

Så medan choklad, kaffe och alkohol kanske tillfälligt kan få dig att må bättre, är bästa sättet för att vara välmående livet igenom att äta en välbalanserad kost med måttliga mängder alkohol, koffein och socker. Det är också viktigt att äta regelbundet för att upprätthålla en stabil blodsockernivå och hålla din energinivå uppe och undvika humörsvängningar.

Din kost kan bidra till ett friskt sinne men om du lider av symptom som depression, ängslighet och humörsvängningar bör du söka professionell läkarhjälp.