Choklad gör dig både frisk och vacker
Choklad är inte bara förföriskt gott utan gör även gott för hud och hälsa. (Foto: AFP/ Miguel Medina)


Det är svårt att motstå choklad och man kan lätt få dåligt samvete när man inte lyckats stå emot frestelsen. Men studier visar att choklad faktiskt kan göra gott för både hälsa och hud om det intas i rätt mängd och med rätt kakaohalt.

Det är dock inga stora mängder choklad det handlar om. Enligt hälsoexperten Kristin Kirkpatrick, vid Cleveland Clinic’s räcker det med drygt 50 till 85 gram i veckan för att choklad ska ge en positiv effekt på huden.

De flesta studier visar att en kakaohalt på minst 70 procent ger den bästa näringsmässiga effekten.

Kakao innehåller flavonoider och fytonäringsämnen, som är antioxidanter och har anti-inflammatoriska egenskaper.

De hjälper att skydda huden från UV-skador som kan orsaka rynkor och pigmentfläckar. Flavonoiderna ökar dessutom blodgenomströmningen vilket ger huden den eftertraktade fräschören.

Bra för huden

Forskningsrön som publicerats på den amerikanska nationella bioteknologins webbsida, visar att kakaobönor som appliceras på huden bidrar till att skydda solskadad hud, inklusive rynkbildning på grund av det så kallade xantinderivatet som finns i kakaon.

Epikatekin och resveratrol är två kraftfulla antioxidanter som finns naturligt i kakaobönan och gör gott för hjärta, blodkärl, hjärna och nervsystem och kan även bidra till att bromsa åldrandet, säger Joseph Mercola, doktor i osteopati, i en artikel i Food Matters.

Allteftersom blodflödet i kärlen ökar så förbättras hudens fuktighet och kvalitet. Antioxidanter hjälper till att reparera skadade hudceller och förebygger även cellskador.

Bra för hjärtat

Mörk choklad reducerar även stresshormoner och ökar produktionen av stämningshöjande signalsubstanser i hjärnan. Stressminskningen hjälper till att förhindra nedbrytningen av kollagen och därmed rynkbildningen.

Professor Oscar Franco och hans forskarlag vid universitetet i Cambridge har sammanställt resultatet av sju stora studier där över 100 000 personers hälsa och chokladkonsumtion hade granskats. De kom fram till att i fem av de sju studierna fanns tydliga samband mellan hög konsumtion av choklad och minskad risk för hjärtsjukdomar.

De som hade ätit mest choklad minskade risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 37 procent och risken för stroke med 29 procent.

… och mot cancer

Choklad kan också skydda mot cancer. Forskaren María Ángeles Martín Arribas vid det brittiska institutet för livsmedelsvetenskap har tillsammans med sitt forskarlag sett att råttor som åt kakao, utvecklade betydligt färre cancerförändringar i tjocktarmen.

Leta efter choklad med låg sockerhalt och utan mjölk- eller sojaprodukter som faktiskt kan minska fördelarna.

Ur hälsosynpunkt anses det bäst att äta ren choklad med hög kakaohalt. De flesta studier visar att en kakaohalt på minst 70 procent ger den bästa näringsmässiga effekten.

Så njut av chokladen. Du blir både friskare, lyckligare och vackrare.

Glädjerevolutionen

Traditionell kinesisk medicin: Vad du bör veta om sötsaker

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri