Choklad är bra för hjärtat
De som äter choklad minskar risken för hjärtsjukdomar och stroke, enligt en ny studie. (Foto: AFP/Ernesto Benavides)


Chokladätare kan känna sig lugnade. Att äta stora mängder choklad tycks minska risken för olika hjärtsjukdomar, enligt nya rön som presenterats vid en hjärtläkarkongress i Paris.

Hjärtsjukdomar är ett stort folkhälsoproblem. Omkring 23 miljoner människor kommer att dö i en hjärtsjukdom år 2030, förutspår WHO.

Tidigare studier har visat att chokladätande har hälsosamma effekter på hjärta och kärl.

Nu har forskare vid universitetet i Cambridge sammanställt resultatet av sju stora studier där över 100 000 personers hälsa och chokladkonsumtion granskats.

Professor Oscar Franco och hans forskarlag upptäckte att i fem av de sju studierna fanns tydliga samband mellan hög konsumtion av choklad och minskad risk för hjärtsjukdomar.

De som åt mest choklad minskade risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 37 procent och risken för stroke med 29 procent.

Forskarna har inte
undersökt om det fanns någon skillnad i hälsoeffekter när det gäller ljus eller mörk choklad. Sedan tidigare anses just mörk choklad vara hälsosammare.

Choklad är känt för att innehålla flavonoider, en sorts antioxidanter, som skyddar mot sjukdomsprocesser i kroppen.

Forskarna anser att det är viktigt att konsumenterna får tillgång till choklad som inte innehåller så mycket fett och socker.

Resultatet av studien har publicerats i tidskriften British Medical Journal .