loadingDe som äter choklad minskar risken för hjärtsjukdomar och stroke, enligt en ny studie. (Foto: AFP/Ernesto Benavides)
De som äter choklad minskar risken för hjärtsjukdomar och stroke, enligt en ny studie. (Foto: AFP/Ernesto Benavides)
Hälsa & Livsstil

Choklad är bra för hjärtat

Susanne Larsson - Epoch Times

Chokladätare kan känna sig lugnade. Att äta stora mängder choklad tycks minska risken för olika hjärtsjukdomar, enligt nya rön som presenterats vid en hjärtläkarkongress i Paris.

Hjärtsjukdomar är ett stort folkhälsoproblem. Omkring 23 miljoner människor kommer att dö i en hjärtsjukdom år 2030, förutspår WHO.

Tidigare studier har visat att chokladätande har hälsosamma effekter på hjärta och kärl.

Nu har forskare vid universitetet i Cambridge sammanställt resultatet av sju stora studier där över 100 000 personers hälsa och chokladkonsumtion granskats.

Professor Oscar Franco och hans forskarlag upptäckte att i fem av de sju studierna fanns tydliga samband mellan hög konsumtion av choklad och minskad risk för hjärtsjukdomar.

De som åt mest choklad minskade risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 37 procent och risken för stroke med 29 procent.

Forskarna har inte
undersökt om det fanns någon skillnad i hälsoeffekter när det gäller ljus eller mörk choklad. Sedan tidigare anses just mörk choklad vara hälsosammare.

Choklad är känt för att innehålla flavonoider, en sorts antioxidanter, som skyddar mot sjukdomsprocesser i kroppen.

Forskarna anser att det är viktigt att konsumenterna får tillgång till choklad som inte innehåller så mycket fett och socker.

Resultatet av studien har publicerats i tidskriften British Medical Journal .

Mest lästa

Rekommenderat

loadingDe som äter choklad minskar risken för hjärtsjukdomar och stroke, enligt en ny studie. (Foto: AFP/Ernesto Benavides)
De som äter choklad minskar risken för hjärtsjukdomar och stroke, enligt en ny studie. (Foto: AFP/Ernesto Benavides)
Hälsa & Livsstil

Choklad är bra för hjärtat

Susanne Larsson - Epoch Times

Chokladätare kan känna sig lugnade. Att äta stora mängder choklad tycks minska risken för olika hjärtsjukdomar, enligt nya rön som presenterats vid en hjärtläkarkongress i Paris.

Hjärtsjukdomar är ett stort folkhälsoproblem. Omkring 23 miljoner människor kommer att dö i en hjärtsjukdom år 2030, förutspår WHO.

Tidigare studier har visat att chokladätande har hälsosamma effekter på hjärta och kärl.

Nu har forskare vid universitetet i Cambridge sammanställt resultatet av sju stora studier där över 100 000 personers hälsa och chokladkonsumtion granskats.

Professor Oscar Franco och hans forskarlag upptäckte att i fem av de sju studierna fanns tydliga samband mellan hög konsumtion av choklad och minskad risk för hjärtsjukdomar.

De som åt mest choklad minskade risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 37 procent och risken för stroke med 29 procent.

Forskarna har inte
undersökt om det fanns någon skillnad i hälsoeffekter när det gäller ljus eller mörk choklad. Sedan tidigare anses just mörk choklad vara hälsosammare.

Choklad är känt för att innehålla flavonoider, en sorts antioxidanter, som skyddar mot sjukdomsprocesser i kroppen.

Forskarna anser att det är viktigt att konsumenterna får tillgång till choklad som inte innehåller så mycket fett och socker.

Resultatet av studien har publicerats i tidskriften British Medical Journal .

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024