Chirac och de Villepin i hetluften igen
Premiärminister de Villepin, president Chriac och inrikesminister Sarkozy i gemenskap vid inrättandet av regeringen i juni 2005. I dag är enigheten inte lika stor. (Foto: AFP/Pascal Pavani)


President Jacques Chirac och hans allierade har utstått ett svårt år med en rad stora politiska nederlag, låg popularitet, samt en respektlös opposition inom hans egen politiska klan.

Stämningen hos den franske regeringen kan i dagsläget beskrivas som ”slutet på kungadömet”. Det som fick bägaren att rinner över är avslöjandet om att president Chirac och premiärministern Dominique de Villepin är direkt inblandade i en konspiration mot inrikesministern Nicolas Sarkozy.

Enligt tidningen Le Monde fredagen den 28 april, bygger avslöjandet på påstående från ingen mindre än General Rondot, en ledande fransk underrättelseexpert och före detta chef för underrättelseverksamheten i försvarsministeriet. Chirac har beordrat Villepin att be Rondot som utreder en korruptionsskandal att inkludera Villepin i utredningen, enligt Le Monde.

Historien började i januari 2004. Domare Renaud Van Ruymbeke hade just fått en cd-rom med uppgifter om att flera företagare och politiker, inklusive Sarkozy, har hemliga konton på banken Clearstream i Luxemburg. Dessa konton skulle innehålla arvoden från försäljningar av franska fregatter till Taiwan 1991. General Rondot fick i uppdrag av det franska försvarsministeriet att undersöka fallet. Enligt Le Monde, träffade Villepin honom för att be honom att göra mer.

Sedan upptäckte domarna att cd-romen var falsk. En utredning pågår nu för att leta fram dess källa. Sarkozy själv driver detta, övertygade om att Clearstream-affären siktar på att förstöra hans anseende och förhoppning om att bli president. Han har också anklagat Villepin för att i månader ha blockerat en utredning som rentvår hans namn.

Den ambitiöse Sarkozy har varit en huvudvärk för Chirac i fem år. Han övergav Chirac under presidentvalet 1995, återtog sin position i den franske regering 2002, och är den mest givne kandidaten inför presidentvalet våren 2007. Som ordföranden i UMP, partiet som Chirac själv grundade, fick Sarkozy allt mer inflytande och popularitet för varje misslyckande som drabbade Chirac och Villepin, exempelvis fiaskot med den nya EU-konstitutionen och nederlaget nyligen med lagen om ungdomsarbetslöshet. Vid varje bakslag för Villepin ökar Sarkozys chanser att bli den enda legitime presidentkandidaten.

Villepin och Chirac var snabba med att förneka anklagelserna och Rondot sade att Le Monde har rapporterat ensidigt om hans uttalande om rättvisan. Villepin medgav att han har beordrat utredningen av försvarsministeriets roll i fregatt-affären, men han förnekade att Sarkozys namn någonsin har nämnts.

Villepin kan ställas inför rätta och bli tvungen att avgå. 

En av socialistpartiets huvudpersonligheter och Sarkozys utmanare, Segolene Royal sade att Clearstream skandalen är ett bra exempel på Chiracs ”fin de régne” och den logiska konsekvensen av ”årsvis med oetiska härskande”.