China Business Post stängd efter att ha avslöjat vanstyre
China Business Post meddelade den 25 september att kommunistregimen beordrat dem att stänga ner verksamheten i tre månader. (Internetfoto, inhämtat av Epoch Times)


En Pekingbaserad veckotidskrift har tvingats stänga ner sin verksamhet i tre månader efter att ha publicerat information om suspekta kontantöverföringar vid en bank i staden Changde i Hunanprovinsen.

China Business Post meddelade att de tvingats omorganisera efter ett reportage de publicerade den 11 juni med titeln ”Den sanna historien om 4,6 miljarder yuan i osunt kapital på Changde-avdelningen vid Kinas Jordbruksbank”.

Artikeln ifrågasatte överföringen av drygt 1,2 miljarder yuan till ett kapitalhanteringsföretag. Vid överföringarna användes förfalskade officiella stämplar och fabricerade dokument. Artikeln ifrågasatte även en annan överföring av drygt 4,6 miljarder yuan i år.

Enligt en anställd vid tidskriften var banken rasande över artikeln och en uppretad bankanställd lämnade in klagomål efter att finansiärer satt press på dem.

Sedan satte banken, tillsammans med kommunistpartiets centrala propagandadepartement, press på tidningen och tvingade den att publicera en offentlig ursäkt och avskeda artikelförfattaren Cui Fan.

Kommunistpartiets centralkommittés publicitetsministerium, även känt som den allmänna press- och publikationsadministrationen, beordrade China Business Post att skriva en offentlig ursäkt där de meddelade läsarna att de avslöjat känslig information utan tillåtelse.

Själva innehållet i reportaget har emellertid inte kritiserats och inte heller har man krävt att några detaljer i det ska dras tillbaka.

Enligt kinesiska myndigheter är tidningar förbjudna att publicera artiklar om utredningar som äger rum utanför den provins där de har licens att verka.

Propagandadepartementet slår bland annat fast: ”Media har inte tillåtelse att övervaka vad som händer på andra platser”, ”Pressintervjuer måste åtföljas av gängse procedurer” och ”Viktiga och känsliga nyheter får inte publiceras innan de godkänts av de relevanta departementen”.

Enligt en anställd vid banken har innehållet i reportaget inte kunnat kritiseras av de högre myndigheterna eftersom det var helt och hållet sant.

Enligt observatörer använder man denna ”överträdelse” av propagandadepartementets riktlinjer som en ursäkt för politisk mörkläggning.

Reportrar utan gränser och Worldwide Press Freedom Organization har kraftfullt kritiserat det kinesiska kommunistpartiet för att de försökt mörklägga både mjölkkrisen och denna bankskandal.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/china/china-business-post-suspended-mismanagement-5106.html