Chiles exdiktator åter i husarrest
CHILE, Santiago: Före detta diktatorn i Chile (1973-1990), Augusto Pinochet, ler när han tittar på mängden av anhängare som kommer till hans bostad i utkanten av Santiago för att gratulera honom på hans 91 års födelsedag den 25 november 2006. Pinochet kommer att möta åtal för brott inklusive mord, tortyr och brott mot mänskliga rättigheter samt tvätt av svarta pengar, skattebrott, förfalskning av pass och andra dokument samt trafikering av droger. AFP PHOTO/DAVID LILLO


Den förre chilenske diktatorn Augusto Pinochet har åter satts i husarrest. Denna gång handlar det om morden på två livvakter till president Salvador Allende 1973, uppgav en domstolskälla.

Domaren Victor Montiglio har gett order om att Pinochet ska hållas i husarrest som en del av utredningen, sade källan.

Offren, Wagner Salinas och Francisco Lara, tros ha blivit dödade av den så kallade Dödskaravanen, en grupp av Pinochets arméofficerare som flög landet runt i helikopter. De misstänks ha dödat tiotals motståndare till Pinochet kort efter kuppen som störtade Allende.

Högsta domstolen i Chile fråntog 2000 Pinochet den immunitet han åtnjöt som president och banade därmed väg för rättslig prövning för en rad ouppklarade fall. Pinochet anklagades för 75 mord och kidnappningar. Två år senare avvisade samma domstol anklagelserna med hänvisning till att Pinochets hälsa inte tillät att han ställdes inför rätta.

Runt 3 000 människor försvann under Pinochetregimen och omkring 28 000 utsattes för tortyr, däribland nuvarande presidenten Michelle Bachelet.