Chiang Kai-sheks och Mao Zedongs ättlingar i ojämn ”popularitetstävling” på nätet
Till vänster, Demos Chiang Yu-bo, sonsonson till Chiang Kai-shek. Till höger, generalmajor Mao Xinyu, sonson till Mao Zedong. (Skärmdump/New Tang Dynasty Television)


Kinesiska kommunistpartiet och Mao Zedong må ha vunnit inbördeskriget över nationalisterna 1949, men när det gäller popularitet på nätet har hans barnbarn, Mao Xinyu, ingen chans mot nationalistledaren Chiang Kai-sheks barnbarnsbarn, den stilige Demos Chiang.

I slutet av den republikanska eran i Kina, innan kommunisterna tog över, dominerades Kina av två män: Kommunistpartiets ledare Mao Zedong och nationalistpartiet Kuomintangs ledare Chiang Kai-shek. Chiang och hans parti styrde Kina på papperet från 1927, men drygt 20 år senare de fick fly till Taiwan undan kommunisterna. När Mao väl tagit makten bytte han ut de enorma porträtten på Chiang Kai-shek på himmelska fridens torg, som skulle påminna om nationalisternas seger över japanerna, mot bilder på sig själv.

Över 60 år senare öppnade 39-årige Demos Chiang Yu-bou ett konto på Sina Weibo, som kan beskrivas som Kinas svar på twitter. Hans första post var en bild på honom själv i svart T-shirt, sittande på en stol, och budskapet löd bara: ”God morgon”. Det gav honom 40 000 följare under de följande sju timmarna, enligt taiwanesiska nyhetsbyrån Central News Agency. Fyra dagar senare, den 12 maj, hade han över 250 000 följare.

Kinesiska internetanvändare är helt till sig över Chiangs första post på Weibo, och den ”gillades” över 10 000 gånger och hade i skrivande stund fått 3 000 kommentarer, såsom ”Så snygg, min idol”, ”Fastlandsborna har blivit lurade; be Lord Chiang om ursäkt”, ”Chiangfamiljen har bra gener” och liknande.

Många användare skojade till och med om att Demos Chang, en lång, smal, glasögonprydd man med examen från New York University och ett utseende som skulle duga för en huvudrollsinnehavare i en koreansk film, ”tar tillbaka fastlandet med sitt utseende”.

Håller sig borta från politik

Men till skillnad från sin farfarsfar, som styrde Kina, och sin farfar, Chiang Ching-kuo, som ledde Taiwan, håller sig Chiang den yngre borta från politiken. Faktum är att Chiang, som driver designstudion DEM Inc., faktiskt accepterar och erkänner kritik mot sin kände förfader.


Demos Chiang Yu-bos första bild på Sina Weibo. (Skärmdump från Sina Weibo)

Demos Chiang Yu-bos första bild på Sina Weibo. (Skärmdump från Sina Weibo)

När det gäller den demoniserande framställningen av Chiang Kai-shek som en auktoritär ledare, som dödade många, både före och efter han tog över Taiwan, sade Demos Chiang: ”Även om min farfarsfar inte personligen sköt folk, så representerade han ändå den regering som bar ansvar för allt det där dödandet.”

Och i en intervju från 2007 svarade han på en liknande fråga genom att säga: ”Min familj har förföljt Taiwans folk”, vilket var en referens till perioden med hårt militärstyre och undantagstillstånd som präglade Taiwan efter att nationalisterna flytt dit från fastlandet.

Chiang har också uppmuntrat till en ”de-chiangifiering” av Taiwanesisk politik. Båda de två stora koalitionerna i Taiwan använder ofta namnet Chiang för att plocka politiska poäng på motståndarna, vilket Chiang tycker ”inkräktar” på han familj och  är ”skadligt för Taiwan”.

”Kinas mest förlöjligade man”

Samtidigt som man berömde den trendige unge Chiang, så gjorde Weibo-användarna jämförelser med hans uppenbara motsvarighet – Mao Zedongs sonson, Mao Xinyu, som är generalmajor i folkets befrielsearmé och fortfarande tar sig fram på prestigen som hans härkomst ger honom. Jämförelserna var inte till den senares fördel.


Mao Xinyu, sonson till den förre kinesiske ledaren Mao Zedong, i Peking, 5 mars 2010. (Foto: Goh Chai Hin/AFP/Getty Images)

Mao Xinyu, sonson till den förre kinesiske ledaren Mao Zedong, i Peking, 5 mars 2010. (Foto: Goh Chai Hin/AFP/Getty Images)

Mao Xinyu är känd för att föra vidare en avgudande inställning till sin farfar. Han har sagt att Mao Zedong inte var ”en normal person”. ”Precis innan han dog läste min farfar fortfarande… De flesta andra skulle ha legat orörliga”, har Mao Xinyu hävdat.

45-årige Mao den yngre är den yngste generalen i folkets befrielsearmés historia – något han har erkänt för nyhetsportalen NetEase beror på hans familjenamn. Han forskar på ”Mao Zedongs tänkande” vid arméns militärvetenskapliga akademi, och förespråkar att man använder det inom ekonomi, cyberkrigföring och till allt möjligt i Kina, i största allmänhet.

Efter flitigt forskande tycker sig Mao Xinyu kunna hävda att kommunistpartiets åttonde routearmén och nya fjärde armén tillsammans med lokala trupper under Maos ledning var avgörande för att utradera 1,5 miljoner japanska trupper – något som är omöjligt, med tanke på att det är över 50 procent av det sammanlagda antalet japaner som dog under konflikten, och de flesta japaner som dog dödades av naionaliststyrkorna.

För hans hyllande av en bakåtsträvande intellektuell hållning, hans snabba karriär inom armén, hans skamlösa hjältedyrkan av sin farfar, och hans rejält tilltagna midjemått, har kinesiska nätanvändare konstant gjort narr av Mao Xinyu på senare år. USA-baserade Global Post kallade honom Kinas ”mest förlöjligade man” i en artikel från 2013.