Chen Ying flydde till Sverige för sin tros skull
Chen Ying berättar att hon förstår varför det är viktigt att vara en god människa, sedan hon började utöva Falun Gong. (Foto: Veronica Örfelth/Epoch Times)


Chen Ying lämnade både familj och välbetalt jobb år 2001 då situationen blivit ohållbar i hemlandet. Ying är en av miljontals grovt förtryckta människor i dagens Kina. Ying förföljs för att hon utövar kultiveringsmetoden Falun Gong som olagligt förbjöds 1999 i Kina.

– Polisen kontrollerade mig både hemma och på min arbetsplats, de ville tvinga mig att skriva på ett avtal om att sluta med Falun Gong, och att inte heller träffa andra som utövar. Jag fick arbeta mycket mer än alla andra och fick ingen fritid, bara arbete. Polisen kontrollerade både mig och min familj hemma. Mina arbetskamrater försökte skydda mig i det längsta och ville inte ange mig till polisen, men det blev för jobbigt för alla till slut, berättar Ying för Epoch Times.

Hon lämnade då allt bakom sig, fick hjälp av sin pappa som bodde i Sverige och flyttade hit.

– Jag har aldrig tagit emot några bidrag i Sverige, jag fick jobb direkt hos vänner på ett kinesiskt dataföretag och bodde hos en Falun Gong-utövare de första åren. När min 17-åriga son kom hit 2005, skaffade jag egen lägenhet här i Stockholm och bytte jobb. För min sons skull ville jag integrera mig i samhället och lära mig svenska. Nu är jag sjukvårdsbiträde istället.

Ying har hög ekonomisk utbildning och var välbetald på sitt arbete på ett femstjärnigt internationellt hotell i Peking.

Ying berättar att före förföljelsen hade hon aldrig haft en tanke på att flytta utomlands. Hon trivdes mycket bra i Kina och hade stora möjligheter att resa utomlands via sitt arbete om hon ville. Hon har släktingar över hela världen men kände inget behov av att resa någonstans.

ET: Vad tänker du nu om framtiden i Kina? Vill du flytta tillbaka ?

– Jag vill åka tillbaka, jag saknar Kina. Min mormor dog i april, jag var jätteledsen och ville åka dit för att träffa henne. Men eftersom jag övar Falun Gong förstod jag att jag inte kunde åka dit. Även om jag nu har ett svenskt pass, känner jag ändå att det är farligt. De kontrollerar Falun Gong-utövare mycket hårt. Några av mina vänner har dött, några har hamnat i fängelse, några har bara försvunnit, ingen vet vad som hänt dem. Några stannar hemma, men polisen kontrollerar dem hela tiden, de vågar inte gå ut, de vågar inte heller öva Falun Gong i parken som de brukade göra tidigare, de har ingen frihet, inga mänskliga rättigheter.

ET: Vissa kineser i Sverige har en annan bild av Kina än den du beskriver?

-De känner inte till hela sanningen. Det är som min man, han är tjänsteman och tjänar mycket bra, han försöker övertala mig att komma tillbaka till Kina. Han var här förra året. Han säger.. ”om du kommer tillbaka till Kina kan du söka ett bra jobb…och, det finns ingen förföljelse”.

– Men det är faktiskt inte så, säger Ying. De förtrycker fortfarande Falun Gong-utövare mycket hårt, de gör det i smyg, underjordiskt. Förföljelsen pågår även om folket i allmänhet inte känner till det.

ET: Angående man och barn. Många svenskar känner till ”ett-barns politiken” i Kina. Du har ett barn och det är en son. Har du styrt ditt val av kön på barnet?

-Jag har bara varit gravid en gång, men när man fött ett barn får man genomgå en operation automatiskt. Alla gör det, så det var inget jag tänkte på som något ovanligt. Egentligen blir man tvingad till det, fast det förstår man inte då.

ET: Men varför slutar du inte utöva Falun Gong, om utövare förföljs för att de utövar det?

– Därför att jag tycker att Falun Gong är mycket bra. Som det att följa sanning, godheten och tålamod. Sedan jag började träna Falun Gong har min hälsa varit mycket bra. Jag känner till hur jag ska leva och vet vad det är för mening med livet. Tidigare var jag som alla andra, som tänkte på att tjäna pengar, drack öl och gick på dans. Efter att jag började med Falun Gong känner jag mig alltid glad. Det viktigaste är att jag nu känner till varför jag ska vara en bra människa.