Chen Guangchengs fru hotad efter makens flykt


Yuan Weijing, människorättsaktivisten Chen Guangchengs fru, har berättat i media om hur hon hotades av myndigheterna medan hennes make var på den amerikanska ambassaden under den diplomatiska kontroversen mellan Kina och USA efter hans flykt från sin husarrest.

I en intervju med Radio Free Asia, som publicerades på deras sajt den 4 maj, berättade Yuan Weijing om vad som hände efter att Chen flytt:

– De tog mig till allmänna säkerhetsbyråns lokaler för förhör. De ville veta exakt när Chen flydde och vem som hjälpte honom. De sökte igenom hela vårt hus och sedan flyttade de in där. De åt vår mat och hotade mig med påkar och sade att de skulle slå ihjäl mig. De slog mig inte, men de hotade mig verkligen med tillhyggen. De var väldigt arga eftersom deras ledare hade kritiserat dem för att de låtit Guangcheng fly. Så de tog ut sin ilska på mig. Varje dag stod det massor med folk ute på vår gård och fotograferade. De satte upp sju kameror på vår gård.

Artikeln på engelska.