Chen Guangchengs brorson allvarligt sjuk men nekas vård
Människorättsadvokaten Chen Guangchengs (bilden) brorson, Chen Kegui, är allvarligt sjuk, men fängelseledningen vägrar att låta honom opereras för sin blindtarmsinflammation. (Foto: Weibo.com)


Den kände kinesiske aktivisten och advokaten Chen Guangchengs brorson lider av blindtarmsinflammation, men myndigheterna låter honom inte lämna fängelset för vård, och tillåter inte heller någon operation på fängelsets sjukhus, enligt ett meddelande från Chinese Human Rights Defenders (CHRD) förra veckan.

När Chen Keguis mor, Ren Zongju, besökte honom i Linyi-fängelset i Shandongprovinsen i slutet av december var han i dåligt skick, svettades ymnigt och höll sig om magen, enligt CHRD.

Chen har lidit av blindtarmsinflammation sedan i slutet av november, när han började avtjäna sitt straff, men fängelseledningen har inte tillåtit någon effektiv behandling. De hävdar att det bara rör sig om en cysta.

Tidigare den här månaden ansökte familjen återigen om frigivning av medicinska skäl för att Chen ska kunna få behandling utanför fängelset, eftersom hans tillstånd inte förbättrats. Fängelseledningen avslog det emellertid, och sade att familjen inte har rätt kvalifikationer för att ansöka om en frigivning av medicinska skäl.

Förra året konstaterades officiellt att Chen led av blindtarmsinflammation, men när hans far, Chen Guangfu (Chen Guangchengs äldre bror) ville få honom frigiven, vägrade myndigheterna honom vård utanför fängelset, och lät honom inte heller läggas in på fängelsesjukhuset.

Ett ultraljud som gjordes på Chen Kegui redan i april förra året visade enligt Human Rights Watch (HRW) att hans blindtarm var inflammerad och full med var, vilket bekräftade att hans tillstånd var allvarligt och krävde operation.

”Chen Kegui kräver akut effektiv medicinsk vård”, sade HRW:s talesperson Sophie Richardson. ”Tills dess att myndigheterna i Peking, Shandong och Linyi har slutat förfölja Chens familj är det svårt att se vilken skillnad det är mellan Xi Jinpings administration och den föregående, trots Xis löfte att ‘sätta makten i en bur av lagar’.”

Fängelseledningens behandling av Chen Kegui kommer efter upprepade trakasserier och försök att skrämma Chen Guangchengs närmsta familj efter att han flydde, sade Richardson vid det tillfället.

Chen Kegui greps och fängslades 2012 för att ha försvarat sin familj mot ett gäng säkerhetspoliser som bröt sig in i hans hem på jakt efter Chen Guangcheng, som då hade flytt ur sin husarrest.

Översatt från engelska