Chen Guangchengs advokat misshandlad och satt i husarrest
Människorättsadvokaten Jiang Tianyong från Peking. (Foto: Epoch Times)


När människorättsadvokaten Jiang Tianyong försökte besöka Chen Guangcheng på sjukhuset togs han tillfånga och misshandlades av säkerhetspolis. Jiang försvarade Chen år 2005.

Jiang förhördes av omkring tio säkerhetspoliser efter att ha förts bort från Chaoyang-sjukhuset där Chen vistades, cirka klockan 18.30 den 4 maj. Sent på kvällen den 5 maj kunde han nås på sin mobiltelefon. Han var då hemma och återhämtade sig från misshandeln. Han var även satt under husarrest.

Han sade att han förts bort av runt tio säkerhetspoliser från Haidian-distriktet i Peking.

– De satte mig i en bil och sade att de skulle ta mig hem. Jag insåg efter ett tag att vägen de körde mig på inte var vägen hem.

De tog honom till
ett hotell i Haidian-området, stängde in honom i ett rum och gav honom något att äta.

En säkerhetstjänsteman som Jiang kände igen som Du Yunhui kom klockan 22 för att ”prata”. Men Vad som hände, enligt Jiang, var att Du öste förolämpningar över honom. Vid ett tillfälle gav Jiang mothugg.

-Då flög han upp och slog mig. Det gick väldigt snabbt och tog mycket hårt, med knytnäven i ansiktet tre gånger, först på vänster öra. Jag trodde att örat var förlorat. Det andra knytnävsslaget var mot höger öra och det tredje tog i bröstet.

Jiang begärde då att få en läkare och sade att han ville väcka åtal mot Du. Dus svar på det var: ”Vilka bevis har du på att jag slog dig?” Jiang kallade Dus attityd ”skamlös”.

Säkerhetspoliserna beslutade skicka hem honom cirka klockan 2 på morgonen. Jiang sade att han ville till sjukhus, men de vägrade och sade till honom att från och med nu, om han ville åka någonstans så måste han ansöka om tillstånd.

Jiang sade att under tiden för intervjun fanns det minst fyra civilklädda säkerhetspoliser utanför hans bostad, och att han inte tillåts gå därifrån. Hans hustru kommer och går under de oidentifierade vakternas överinseende.

-Det här är en känslig fråga i relationerna mellan Kina och USA, och de vill inte att jag ska delta. De sa att det var order från högre ort, sade han.

Jiang Tianyong har liksom Chen Guangcheng företrätt grupper i Kina som har blivit illa behandlade av myndigheterna. Framför allt har han representerat andra advokater som blivit måltavlor för myndigheterna i och med deras arbete för medborgerliga rättigheter, inklusive Chen, Hu Jia och Gao Zhisheng.

Han har också försvarat utövare av Falun Gong, den andliga metoden vars utövare förföljs och vars försvarare ofta också utsätts för förföljelse. I februari 2011 blev Jiang olagligt inspärrad i 60 dagar, slagen och torterad i samband med regimens svar på de kinesiska ”jasminprotesterna”.

Artikeln på engelska.