Chen Guangcheng tacksam över att vara i USA
Chen Guangcheng och hans fru Yuan Weijing efter att de anlänt till New York Universitys campus, den 19 maj. (Andy Jacobsohn/Getty Images)


/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable <![endif]–

Chen Guangcheng anlände i New York den 19 maj, klockan 18.30 lokal tid, och togs genast till sin nya bostad på New York Universitys område på nedre Manhattan. Det var en lycklig dag för människorättsaktivister, politiker och andra som stöttat Chens kamp för sin frihet. Hans familjemedlemmar befinner sig dock fortfarande i Kina, i skuggan av den kinesiska regimens säkerhetsapparat.

– Vid det mest kritiska ögonblicket gav den amerikanska ambassaden i Kina mig asyl och hjälpte mig att ta mig igenom den farligaste perioden. Den amerikanska regeringen har också hjälpt mig mycket, sade Chen inför jublande åskådare vid den presskonferens som hölls efter att han kommit till sitt nya hem.

Han tackade amerikanska myndigheter för sina ansträngningar för att hjälpa honom.

– Hämndaktionerna i Shandong har inte upphört och min rätt att utöva advokatyrket har förvägrats mig. Vi hoppas på en noggrann undersökning av den här saken, sade han.

Chen Guangchengs dramatiska flykt den 22 april från husarresten i hemstaden Linyi i Shandongprovinsen gav internationell uppmärksamhet och hamnade i fokus i relationerna mellan USA och Kina. Chen hjälptes av flera vänner innan han plockades upp av personal på den amerikanska ambassaden den 2 maj. Han pressades av de kinesiska myndigheterna som hotade att döda hans familj om han inte genast lämnade ambassaden. Samtidigt hade ett avtal förhandlats fram om att låta honom stanna i Kina och studera.

Medan Chen därefter vårdades på sjukhus började det avtalet se allt mindre tilltalande ut, eftersom man misstänkte att den kinesiska regimens säkerhetschef, Zhou Yongkang, personligen skulle lägga sig i ärendet. Det var på Zhous direkta order som lokal säkerhetspolis i Shandong hållit Chen isolerad, gripit och misshandlat kollegor som försökt träffa honom och fortsatt förfölja hans familj och släktingar.

När Chen till sist uttryckte sin vilja att lämna Kina såg Jerome Cohen, professor och expert på kinesisk juridik vid New York University, till att utverka en inbjudan till honom. Tanken med detta var att både USA och Kina skulle besparas ytterligare diplomatisk genans. Den 4 maj indikerade kinesiska diplomater att Chen skulle tillåtas lämna landet, en process som snabbt fullbordades den 19 maj.

De som stött Chen och arbetat för att han skulle släppas fri är lättade att han tilläts resa till USA, men ser ändå inte det hela som alltigenom lyckat.

Kongressledamoten Chris Smith, som varit en trogen allierad till Chen och öppet kritiserat Kinesiska kommunistpartiets människorättskränkningar, var glad att Chen var fri, men sade att det inte innebär slutet på historien.

– Chen Guangcheng är fri, men det gäller inte alla med namnet Chen. Flera av hans familjemedlemmar, hans bror och brorson, riskerar att utsättas för hämnd. USA och regeringar över hela världen måste agera för att deras frihet och liv ska skyddas, sade han.

Smith har hållit i två kongressförhör om Chens fall innan man beslutade i hans fall. Det första förhöret ledde till ett dramatiskt telefonsamtal från Chen, som talade från sin sjukhussäng genom människorättsorganisationen ChinaAids ordförande Bob Fus mobiltelefon.

Chen bad om att få komma bort från Kina, och de som arbetade för hans fall ökade sina ansträngningar ytterligare. De har dock inte kunnat hjälpa Chens brorson Chen Kegui, som greps av den kinesiska polisen för ”uppsåt till mord”, trots att han inte dödat någon. Chen Kegui försökte försvara sig själv och sin familj från okända män som bröt sig in i deras hus. Männen som Chen Kegui motade bort med en kökskniv var dock poliser, och Chen gick under jorden, men greps senare. Han har nekats att välja sitt eget juridiska ombud av den kommunistpartikontrollerade lokala domstolen.

Chen talar med reportrar efter att ha anlänt vid New York University. Videon tillhandahållen av NTD Television.

Artikel på engelska