Chen Guangcheng får tillåtelse att resa utomlands med familjen
En bild från 28 mars 2005 på aktivisten Chen Guangcheng, hans fru och son utanför deras hus i Dondshigu i Shandongprovinsen i nordöstra Kina. Enligt det amerikanska utrikesdepartementet kan Chen nu resa till USA med sin familj. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


En ny överenskommelse har nåtts mellan amerikanska diplomater och företrädare för den kinesiska regimen. Chen Guangcheng ska nu få lämna Kina och studera på ett stipendium vid ett amerikanskt universitet.

Meddelandet från utrikesdepartementet kom på morgonen den 4 maj, amerikansk tid.

Chens fru och barn kommer att tillåtas följa med honom, eftersom han nu har ”samma rätt att resa utomlands som vilken kinesisk medborgare som helst,” enligt det senaste uttalandet från de kinesiska myndigheterna.

Utrikesdepartementets meddelande förklarade att Chens resedokument kommer att behandlas snabbt av både den kinesiska och den amerikanska sidan, och vidare stod det att ”Ärendet har hanterats i en anda av samförstånd mellan USA och Kina”.

Enligt Guo Yushan, som är en av Chens nära vänner, har Chen fått en inbjudan till New York University. Denna uppgift kom från ett telefonsamtal som hon återgav i en internetpost igår. Jerome Cohen, som är professor i kinesisk juridik på New York University har arbetat för Chens sak och deltagit i förhandlingar kring vad som ska hända med Chen.

Personal på Cohens kontor hänvisade Epoch Times till universitetets pressavdelning, men talespersonen där kunde inte bekräfta att det är till just New York University som Chen ska.

Artikeln på engelska.