Chen Guangcheng: Den kinesiska regimen pressar NYU för att tvinga bort mig
Kinesiske människorättsadvokaten Chen Guangcheng talar tillsammans med sin fru Yuang Weijing i Washington den 29 januari 2013, efter att ha tilldelats Tom Lantos Human Rights Prize. Kongressledare i USA har skrivit ett brev å Chens vägnar för att stoppa förföljelsen av hans släktingar i Kinas fastland. (Saul Loeb/AFP/Getty Images)


Den kinesiske dissidenten och advokaten Chen Guangcheng har kommit med ett uttalande där han säger att han tvingats bort från sin gästplats på New Yorks Universitet (NYU) på grund av påtryckningar från den kinesiska regimen. Enligt Chen beror det på att han varit för frispråkig i sitt arbete för mänskliga rättigheter i Kina.

Nyheten kom ut på söndagkvällen, tre dagar efter de första rapporterna börjat komma ut, och de förnekades snabbt av en talesperson från NYU och den professor som tog Chen till USA, där han nu lever i exil.

”Redan under förra hösten, i augusti och september, började det Kinesiska kommunistpartiet använda alla sorters metoder för att sätta enorm press på NYU. Det var så allvarligt att vi bara hade varit i USA i tre eller fyra månader när NYU började diskutera vår avresa med oss”, sade Chen i uttalandet.

Han ombads först att resa därifrån i slutet av juni, men det har nu förlängts till den 15 juli, eftersom han ska åka till Taiwan med sin fru i två veckor den 23 juni.

”Kinesiska kommunisters arbete inom akademiska kretsar i USA är mycket mer långtgående än vad folk tror, och somliga forskare har inget annat val än att begränsa sig”, sade Chen. Uttalandet gjordes på både engelska och kinesiska och publicerades inte formellt på nätet, utan skickades direkt till media. Det fick publiceras efter midnatt den 17 juni, men New York Times och andra medier hade rapporterat om det innan dess.

”Akademiskt oberoende och akademisk frihet i USA är nu allvarligt hotad av en diktatur”, stod det i uttalandet.

Uttalandet skiljer sig från vad som sades i en konversation som Epoch Times hade med en nära medarbetare till Chen den 13 juni, när nyheten om att Chen skulle lämna NYU först rapporterades av New York Post. Medarbetaren talade inte om att Chen och hans fru ansåg att det var påtryckningar från den kinesiska regimen som fått universitetet att be Chen att åka därifrån.

Chens uttalande redogjorde inte i detalj för varför han tror att NYU har pressats politiskt, eller på vilket sätt universitetet ska ha pressat honom. En händelse som New York Times rapporterade om ägde rum i Washington, då två personer som agerade ”förkläden” från NYU ska ha hindrat Chen från att genomföra en intervju med Radio Free Asia, vilket ska ha gjort honom väldigt arg.

Chen skrev nyligen under ett brev tillsammans med fredsprisvinnaren och ärkebiskopen Desmond Tutu, som innehöll kraftigt formulerad kritik av den kinesiska regimens människorättskränkningar. I brevet talades om religiös förföljelse, tortyr, slavarbete och organiserade organstölder.

Brevet var länkat till en petition och en musikvideo från filmen Free China, där två Falun Gong-utövares historier om förföljelse berättas. Falun Gong är en andlig metod som är hårt förtryckt i Kina och det är ett mycket politiskt känsligt ämne för den kinesiska regimen. Det är oklart om brevet, som publicerades den 4 juni, ledde till ökade påtryckningar.

Yuan Weijing, Chens fru, ville inte uppge när de ombetts att lämna NYU, och detta finns inte heller med i uttalandet. Varken Chen eller Yuan svarade på sms sent på söndagkvällen, amerikansk tid.

NYU blev nyligen klara med ett campus i Shanghai, som tros bli en källa till inkomster, och New York Post hävdade ursprungligen att detta hade använts för att sätta press på Chen. Universitetet dementerade detta genom att påpeka att man hade gått med på att ta emot Chen efter att man hade börjat bygga campuset. Chen har gjort en rad frispråkiga uttalanden om mänskliga rättigheter i Kina under de 13 månader han befunnit sig på NYU. En av hans nära medarbetare sade att han har känt sig pressad av universitetet att inte vara så högljudd.

NYU:s talesperson John Beckman gav ett uttalande på söndagen som var menat att dementera Chens påståenden. ”Vi blev bekymrade när vi fick höra talas om Chens uttalande, som innehåller flera spekulationer om den kinesiska regeringens roll i NYU:s beslutsprocess, som både är osanna och strider mot väletablerade fakta”, stod det i uttalandet. NYU sade sig vidare vara ”förbryllade och sorgsna” över uttalandet.

Chen Guangcheng blev blind som barn och har som vuxen själv utbildat sig i juridik, vilket han har använt för att försvara offer för våldsamma övergrepp kopplade till Kinas ettbarnspolitik. Hans arbete ledde till ett fyraårigt fängelsestraff som var avtjänat 2010. Han sattes då i en olaglig, strikt husarrest. I april 2012 hjälptes han att fly från sitt hårt bevakade hus på den kinesiska landsbygden och sökte skydd på den amerikanska ambassaden i Peking. Efter spända förhandlingar mellan amerikanska och kinesiska diplomater tilläts han komma till USA och ta en plats som NYU erbjudit honom.

I slutet av uttalandet skrev Chen att den kinesiska regimen försöker ”göra mig så upptagen med att försöka försörja mig att jag inte ska ha tid att arbeta för mänskliga rättigheter, men det kommer inte att hända”.

Han fortsatte: ”Oavsett om det var de faror jag ställdes inför i Kina eller de svårigheter vi för närvarande står inför så kommer jag aldrig att vika mig för ondska eller lögner. Jag kommer alltid att göra allt jag kan för mina landsmän i Kina som inte är fria och som förtrycks.”