Chef på Hospice om Shen Yun: Fantastisk, färgrik, fullt av energi
Chuck och Betty Oldanie såg Shen Yun Performing Arts i David A. Straz Jr. Center, i Tampa i Florida. (Foto: Marie Yeung/Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts var en färgrik explosion av energi för Betty Oldanie som såg den utsålda föreställningen den 4 mars i Florida, på David A Straz Jr Center for the Performing Arts i Tampa.

– Den är fantastiskt, det är så mycket färger, den är full av energi, de är så skickliga, det är en ren njutning, sade hon efter föreställningen.

Oldanie, som såg föreställningen tillsammans med sin man Chuck, är chef på Hospice of the Florida Suncoast. Bakom sig har hon mer än 40 års erfarenhet av vård, klinisk övervakning och utbildning.

Betty Oldanie var imponerad av Shen Yuns stora gruppdanser, som kan omfatta upp till tjugo dansare på scen, som dansar i exakta, koordinerade rörelser.

– Dansen är strålande. De är så koordinerade och enade, armarna, tårna, allting! Varje dansare når till samma höjd när de lyfter eller sträcker ut något.

Shen Yun är ett New Yorkbaserat dans- och musikkompani med det ambitiösa uppdraget att återuppliva 5 000 år av traditionell kinesisk kultur genom klassisk kinesisk dans.

Klassisk kinesisk dans är ett av världens äldsta danssystem. Det fördes vidare från de kejserliga hoven och även från de forntida samhällena. Den är en av världens mest uttrycksfulla och tekniskt sett mest krävande dansformer.

Hennes man, som är före detta sjökapten, men numera framgångsrik mäklare sedan mer än tjugo år tillbaka, sade att allting med Shen Yun var imponerande.

– Den är excellent. Färgerna, dansen, berättelserna, sångerna, musiken, det är så vackert, sade han.

Chuck Oldanie tyckte mycket om de musikaliska framträdandena i föreställningen och sade att sångerna framfördes på ett “universellt språk”.

– Sångerna är så vackra… Det är ett universellt språk, även om man inte hade kunnat läsa texten så skulle man njuta av musiken, sade han.

Han uppskattade att sångtexterna fanns översatta, så att man kunde få en bättre insikt i den traditionella kinesiska kulturens djupgående ämnen.

Enligt Shen Yuns hemsida uttrycker sångtexterna ämnen som till exempel filosofisk reflektion över det mänskliga livet och de rymmer många lager av mening.

Sångtexterna ”överskrider de nationella, etniska och kulturella gränserna och har fått ett varmt och uppskattat mottagande runtom i världen”, enligt hemsidan.

Marie Yeung och Justina Wheale rapporterade.

Översatt från engelska.

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts, som har börjat en helt ny världsturné 2012. Showen kommer till Cirkus i Stockholm den 4, 5 och 6 april 2012.

Mer info om Shen Yun Performing Arts, kinesisk kultur, kalendern för världsturnén och biljetter: www.shenyunperformingarts.org