Chef för tortyrfängelse i Kambodja får livstids fängelse
Kaing Guek Eav, kallad Duch, i rättssalen i den särskilda domstolen i Kambodja den 26 juli 2010. (Foto: Getty Image)


Direktören för ett av Röda khmerernas tortyrfängelser fick sin dom förlängd till livstids fängelse ”för brott mot mänskligheten” under den kommunistiska regimens skräckvälde i Kambodja i slutet av 1970, enligt en särskild FN-tribunal.

Kaing Guek Eav, även kallad ”Duch” fick sitt fängelsestraff förlängt till livstid. Tidigare var han dömd till 35 års fängelse, vilket senare sänktes till 19 år. Åklagare och överlevande från Röda khmerernas regim hävdade att hans straff var för lindrigt. Röda khmererna dödade minst 1,7 miljoner människor mellan 1975 och 1979.

Duch var den förste att stå inför rätta och bli dömd i FN-tribunalen. Han befanns skyldig till brott mot mänskligheten, mord och tortyr under tiden som direktör för det ökända fängelset Tuol Seng där cirka 14 000 människor dog.

Duch, som är 69 år, har erkänt sig skyldig och bett om förlåtelse, men ville senare bli frikänd då han hävdande att han bara följde order.

Domstolen fann att han ”innehade en viktig ledarroll” i fängelset Tuol Seng, som han missbrukade till att träna och övervaka personalen och ge order om systematisk tortyr och avrättning av fångar som ansågs vara fiender till Röda khmerernas regim, enligt ett uttalande.

Domstolen fastslog också att det faktum att den anklagade inte var högst i regimens kommandokedja i sig inte motiverade en lindrigare påföljd, stod det vidare i uttalandet.

Tribunalen startade 2007 efter flera år av förhandlingar mellan FN och Kambodja om dess struktur.

Översatt från engelska.