Chavez åter på Kuba, nu för cellgiftsbehandling
Venezuelas president Hugo Chavez under en välkomstceremoni för Perus president Ollanta Humala (inte på bilden), vid Miraflores presidentpalats i Caracas den 15 juli. (Foto: Juan Barreto/Getty Images)


Venezuelas president Hugo Chavez reste återigen till Kuba i lördags för att få cellgiftsbehandling för den cancer som upptäcktes hos honom i juni.

Chavez har redan tidigare tillbringat nästan tre veckor på Kuba för att operera bort en böld i buken. Efter motstridiga rykten om cancer, vilka tjänstemän inledningsvis tillbakavisade, erkände Chavez 20 dagar efter operationen att han faktiskt har cancer.

Chavez resa till Kuba har fått enhälligt stöd av Venezuelas nationella församling, enligt det venezolanska nyhetsbolaget Globovision. Ingen vet dock hur länge han kommer att vara borta.

Chavez säger att han fortfarande är statsöverhuvud och fullt kapabel att utföra sina plikter, rapporterar Globovision.

Efter protester från
oppositionen har Chavez emellertid gått med på att delegera en del uppgifter till vice presidenten Elias Jaua och finansministern Jorge Giordani.

Detta är första gången som Chavez har delegerat någon som helst makt under sitt 12-åriga styre. Venezuela har ingen annan klar ledare förutom Chavez och hans frånvaro har gjort att folk nu oroar sig för att en maktkamp kan komma att bryta ut i landet.

Utåt sett är Chavez optimistisk och tror att han kommer bli frisk från cancern och han planerar fortfarande att ställa upp i nästa års presidentval. Han har dock ännu inte meddelat vilken typ av cancer han lider av.

”Jag kommer inte bara att kämpa, jag kommer att vinna. … Jag kommer att återvända och återvända i bättre skick än när jag gav mig av”, sade Chavez innan han reste till Kuba, enligt rapportering från Globovision i lördags.

Översatt från engelska