Charterflyg nödlandade med motorfel
Novairs Airbus A330 tvingades nödlanda i Förenade arabemiraten under lördagen. 54 av passagerarna har slutdestinaton Arlanda.


Ett flygplan från Thailand med 356 skandinaviska turister ombord fick nödlanda med en avstängd motor i Förenade arabemiraten.

För en vecka sedan drabbades samma plan av ett fel på rodersystemet.

Skakningar i motorn tvingade under lördagen Novairpiloten att gå ned för nödlandning i Sharja, Förenade arabemiraten. Nödlandningen gick bra trots att bara en av planets två motorer gick att använda, berättar Anders Fred, vd för Novair.

-Kaptenen kände vibrationer och av säkerhetsskäl stängde han av motorn för att undvika att den skakade sönder, säger Fred.

Motorfelet uppstod efter det att planet hade fyllt på bränsle vid en planerad mellanlandning i Dubai. Mardrömsfärden mellan Dubai och Sharja, då motorn stängdes av, tog omkring 30 minuter.

54 av passagerarna i planet har slutdestination Arlanda. Resten ska till Köpenhamn.

-Passagerarna kommer att bli ungefär tolv timmar försenade. Vi har inkvarterat dem på hotell i Sharja till dess att ett annat plan kommer ned för att hämta dem, säger Fred.

Han tillägger att de drabbade kommer att ersättas enligt praxis i paketreselagen.

-Vi kommer att få en följdförsening i morgon också och även de passagerarna kommer att få ersättning för förseningen.

Samma flygplan drabbades av ett tekniskt fel vid en mellanlandning i Dubai så sent som förra lördagen. Då tvingades de cirka 350 passagerarna att vänta i närmare två dygn på hotell innan en ny dator monterats in och flygningen kunde fortsätta.

-Men det var ett helt annat fel. Då var det ett roderproblem, säger Anders Fred, som inte upplever Airbus A 330 som en problematisk flygplanstyp.

Planet som ska hämta upp Thailandsresenärerna i Sharja kommer enligt Novair att lyfta från Arlanda på lördagskvällen.

Flygningen från Arlanda till Phuket, med nästa omgång resenärer, skulle ha gått vid midnatt på lördagen. Nu blir den inte av förrän tidigast vid lunchtid på söndagen.

De 356 passagerarna ombord det olycksdrabbade planet har bokat sina resor med charterbolagen My Travel, Fritidsresor och Apollo. Novair, som har fem Airbus-flygplan i sin flotta, ingår liksom Apollo i den schweiziska Kuoni Scandinavia-koncernen.