Ceremoniell aztekisk plattform upptäckt i Mexiko
Stenplattformen är omkring 15 meter i diameter, 1,5 meter hög och är dekorerad med uthuggna ormhuvuden. (Foto: INAH)


En rund plattform som använts i aztekiska ritualer, såsom kremeringar, har upptäckts vid ruinerna av Templo Mayor i Mexiko City.

Stenverket är ungefär 15 meter i diameter och 1,5 meter högt, och är dekorerat med åtminstone 19 uthuggna ormhuvuden.

Enligt Alfonso de Maria y Campos på Mexikos nationella institut för historia och antropologi (INAH) skapades byggnadsverket förmodligen runt år 1469.

Det upptäcktes under ett fem år långt uppdrag att lokalisera en kunglig gravkammare i tempelkomplexet, som utgörs av två pyramider och ligger i Tenochtitlan i centrum av det gamla Aztekriket.

Arkeologen Raul Barrera från INAH sade i ett pressmeddelande att plattformen är uppbyggd av vulkaniska stenblock som hålls samman med lera och stuck.

Han tillade att aztekpräster från templet brukade bränna pappersormar på plattformen, kanske som en del av en religiös ceremoni kopplad till krigsguden Huitzilopochtli, enligt skrifter från 1500-talet, där det också antyds att det fanns fem sådana plattformar eller cuauhxicalco i komplexet.

”I de historiska skrifterna sägs det att härskarna kremerades vid foten av Templo Mayor, och det tros vara på just detta byggnadsverk – cuauhxicalco – som härskarna kremerades”, sade Barrera enligt Associated Press.


En stentavla med uthuggna snirklar som symboliserar rök. (Foto: INAH)

En stentavla med uthuggna snirklar som symboliserar rök. (Foto: INAH)

Två stentavlor hittades på plattformen. En är skulpterad i form av en sköld som relaterar till Huitzilopochtli, och den andra är dekorerad med snirklar som påminner om rök.

1997 hittades en trappa och offergåvor, som snäckor och djurben, nära platsen. Arkeologer som använde radar trodde då att de hade hittat graven för kejsaren Ahuizotl, som var härskare för Aztekerna när Columbus kom till Amerika.

Sådana upptäckter som denna ger värdefull information om det aztekiska riket, såsom detaljer om kungamakten och begravningsriter.

Översatt från engelska