Centrala Oslo evakueras efter bombdåd
Oslo: Människor ringer telefonsamtal och fotograferar utanför den brinnande regeringsbyggnaden, i vilken en kraftig bomb exploderade på fredageftermiddagen. (Foto: Thomas Winje / SCANPIX / AFP)


Strax innan halv fyra på fredageftermiddagen exploderade en kraftig bomb i regeringshögkvarteret i centrala Oslo. Flera människor har omkommit i dådet, som enligt norska NRK var ett terrorattentat riktat mot norska myndigheter. Polisen uppmanar Osloborna att hålla sig borta från stadens centrala delar.

– Vi ser inget motiv för denna aktion, men det har varit många spekulationer. Vi känner inte till att det kommit någon förvarning, sade Oslopolisen i ett pressuttalande.

Än så länge har ingen tagit på sig brottet.

Enligt polisen körde en
stor bil fram till regeringsbyggnaden strax innan bomben detonerade. Den kraftiga explosionen hördes i hela staden, rapporterar norska Dagbladet. Statliga byggnader raserades och flera människor bekräftas ha mist sitt liv.

– Vad vi vet är att det finns många skadade och några dog, sade polisen Thor Langli, som leder polisinsatserna, till tidningen.

Statsministern Jens Stoltenberg är oskadd, liksom de andra ministrarna.

Enligt vittnen låg det många skadade personer inne på området, som nu är evakuerat. Polisen uppmanar folk att hålla sig borta från Oslo centrum och stora folksamlingar.

Stockholmspolisen har som en följd av bombdådet i Oslo skärpt bevakningen av vissa byggnader i Stockholm, skriver Ekot.