Censurfri internetzon byggs i Kina - men bara för utlänningar
Yangtze River i Chongqing. (Foto: AFP/Peter Parks)


Numera är Chongqing i sydvästra Kina kanske mest känd för stadens partichef Bo Xilais uppseendeväckande nymaoism. Nu meddelas att det snart kommer att finnas tillgång till ett fritt internet i staden, men det kommer inte vara öppet för alla. 

I en artikel i Southern Weekly den 17 juni beskrivs hur man planerar ett särskilt distrikt som inte kommer omfattas av Kinas ”stora brandvägg”. Det kommer dock bara vara till för internationella företag och hållas strikt isolerat från resten av landet. 

Artikeln, ”Chongqings ‘Molndistrikt’: En plats utan den stora brandväggen” väckte mycket uppmärksamhet på internet. 

”Molndistriktet” byggs i Chongqings tvåflodsområde och kommer ta upp tio kvadratkilometer enligt artikeln. 

Datormoln, ”cloud computing”, är en snabbt växande del av IT-marknaden och har öppnat dörren för stora affärsmöjligheter. På grund av regimens hårda kontroll över internet är dock Kinas marknadsandel lika med noll.

Molndistriktets nätverk kommer vara kopplat direkt till internet och gå förbi den kinesiska regimens brandvägg. På så vis kommer utländska investerare kunna arbeta med datatjänster utan att hindras av regimens censur. 

Personal kommer att få genomgå strikta säkerhetskontroller för att få komma in i distriktet. 

Nyheten om distriktet har lett till heta diskussioner på internet. 

”Informationsfrihet har blivit en lyx som bara finns inom det tio kvadratkilometer stora distriktet; myndigheterna borde skämmas,” skrev en bloggare. 

”Det här är bara en ny utländsk koloni, fast i interneteran. Historien upprepar sig,” skrev en annan bloggare.

”Molndistriktet är internetversionen av ”inga kineser, inga hundar”,” kommenterade en annan bloggare, syftande på de skyltar som brukade sitta utanför lokaler i 1800-talets och det tidiga 1900-talets utländska kolonier i Kina.  

Medan Peking godkänt utvecklandet av specialdistriktet har andra myndigheter inom den enorma kinesiska kommunistbyråkratin börjat lägga till sina egna krav. 

Till exempel kommer distriktet bara få behandla data och sedan skicka ut det. Enbart information som behandlats av utländska internationella företag är censurfria, medan de inhemska grenarna av dessa företag inte kommer åtnjuta samma privilegier. Information som behandlas inuti respektive utanför distriktet kommer separeras strikt. Myndigheterna förbehåller sig dessutom rätten att slumpmässigt inspektera den information som behandlas inne i specialdistriktet, enligt Southern Weekly. 

”Reglerna kan verka enkla, men att omsätta dem i praktiken är inte lätt. Det innebär att Chongqing måste utveckla ett nytt regelverk, helt utan några tidigare mönster att rätta sig efter,” stod det i artikeln. 

Hur det än blir hoppas de flesta av Kinas internetanvändare att ”molndistriktet” snart kommer ”expandera till 9,6 miljoner kvadratkilometer och låta alla kineser och alla kinesiska företag behandlas likadant,” som en bloggare skrev. 

Översatt från engelska