Celiaki är vanligare än många tror
Susanne Grave, i förgrunden, från Celkiakiföreningen i Halland informerade Mellbystrandsborna vid 2014 års celiaki-dag, om glutenintolerans tillsammans med sonen Alexander och dottern Michaela. Mellan dem Anna Widing. (Foto: Hans Bengtsson/Epoch Times)


Den 19 maj är det den internationella celiaki-dagen. Ett av budskapen är att celiaki eller glutenintolerans är betydligt vanligare än vad många tror.

Officiella siffror anger att en procent av Sveriges befolkning drabbas, varav dubbelt så många är kvinnor som män. En studie som genomfördes vid Umeå universitet säger dock att tre procent av tolvåringarna har glutenintolerans.

Sjukdomen kräver en stor omställning av kosten. Det är också dyrare att äta glutenfritt enligt Svenska Celiakiförbundet.

– Vi vill att regeringen gör något för att minska våra merkostnader. Glutenfri mat kostar tre till fem gånger så mycket, säger Susanne Grave från Halmstad, ordförande i Celiakiföreningen i Halland.

Förr fanns ekonomisk ersättning för merkostnader

De informerar i ett köpcenter i Mellbystrand. Bredvid henne sträcker Anna Widing fram ett paket glutenfria bake-off-frallor.

– Dessa kostar 40 kronor. Vanliga går bara på fem-sex kronor, säger hon.

För 25 år sedan slopades möjligheten att dra av extrakostnaderna i deklarationen. I dag är det bara vissa landsting, bland andra Halland, som ger ett bidrag på 2 200 kronor per år till de som fyllt 16 år. I till exempel Stockholm ges ingen ersättning alls.

Den höga kostnaden beror på att produktionen av glutenfri mat kräver extra tillverkningsprocesser. Vetemjöl kan till exempel tvättas fri från gluten så att bara vetestärkelsen återstår.

– Men det finns också alternativ som är naturligt glutenfria, säger Susanne Grave och visar ett paket pasta tillverkad av majs och potatis.

Glutenintolerans drabbar människor i olika åldrar

I Susanne Graves fall upptäcktes glutenintoleransen redan i ettårs-åldern.

– Jag skulle haft en storasyster i dag, men hon dog som liten, eftersom de inte upptäckte glutenintoleransen i tid. De förstod det först i efterhand. Men när jag blev dålig kunde de ställa rätt diagnos.

Även hennes fyra barn har alla olika grader av celiaki. Hos dem upptäcktes symptomen allt mellan spädbarns- och tolvårsåldern.

– Många får det också som vuxna. Jag upptäckte det för två år sedan, efter att ha varit dålig i flera år. Jag hade ont i magen och till slut rasade vikten. Först då var det en läkare som frågade om jag inte testats för glutenintolerans, säger Anna Widing.

Gömt gluten

Personer med celiaki tål inte proteinet gluten som finns i bland annat vete, korn och råg. Gluten skadar då slemhinnan i tunntarmen vilket leder till att personen inte kan tillgodogöra sig näringen i kosten. Gluten är också viktigt för jäsningen när man bakar bröd.

– Det tillsätts också extra gluten i vissa bröd för att göra dem större och fluffigare, säger Anna Widing.

Även om det innebär en hel del merarbete och ökade kostnader, så är det ändå praktiskt ganska enkelt att undvika gluten i vete, korn och råg. Värre är det med produkter som innehåller små mängder gluten som kanske inte ens nämns i produktlistan. Även glass kan innehålla gluten. Och vem tänker på att sojasås innehåller gluten? Därför kan det vara svårt att förstå varför man blir dålig i magen efter att bara ha ätit grönsaker med ris på en kinesisk restaurang.

Glutenfria alternativ

Helena Rytilahti från Göteborg fick diagnosen glutenintolerans för ett par år sedan, när hon var 44 år. Hon tycker att restaurang- och kafébesök kan vara svåra.

– Jag brukar fråga på restaurangerna vilken mat som är glutenfri. Men många kaféer saknar både glutenfria och laktosfria alternativ. Och många förstår inte vad det innebär, så ibland kommer de med förpackningar som jag får läsa själv. Kinamat är svårt, de använder ofta soja. Några hamburgerkedjor är bra, de erbjuder alltid glutenfritt bröd.

Helena tycker att maten blivit något dyrare sedan hon ändrade matvanorna.

– Det glutenfria brödet är ju dyrare men jag har även hittat billigare alternativ, till exempel rispasta i orientaliska affärer och glasnudlar, som tillverkas av gröna bönor, som jag använder istället för glutenfri pasta. Jag bakar också en hel del bröd själv.

Fakta om celiaki

När en glutenintolerant äter gluten orsakar det förändringar i tunntarmens slemhinna redan inom några timmar. Det livsviktiga tarmluddet minskar i höjd och till slut blir tarmen helt slät. Om man äter gluten varje dag under en längre tid krymper tarmens yta med 75 procent.

Även borstbrämet skadas, vilket leder till att man förlorar exempelvis enzymet laktas som bryter ner mjölksockret, laktos, i maten. Detta kan i sin tur leda till besvär när man dricker mjölk.

Celiaki påverkar hälsan allvarligt både fysiskt och psykiskt om den inte behandlas i tid. Symtom kan vara huvudvärk, diarré, svullen buk, avmagring, depression och extrem trötthet.

Behandlingen är egentligen enkel; att helt och hållet sluta att äta kost som innehåller gluten. Då bildas nytt tarmludd inom några månader. Hos äldre kan det dock ta något år. Med tarmens tillfrisknande försvinner tröttheten och livslusten återkommer.

Varför man drabbas av Celiaki är inte klarlagt, förutom att man vet att det finns en ärftlig komponent. En av tio som är släkt med en person som är glutenintolerant drabbas av sjukdomen. Glutenintolerans är det vanligaste ärftliga tillståndet hos människan.

Livsmedel som är naturligt fria från gluten:

  • mjölk, ost och ägg
  • kött och fisk
  • grönsaker, rotfrukter, frukt och bär
  • rena kryddor, alltså inte kryddblandningar
  • mjöl och gryn från havre, arrowrot, bovete, fibrex, hirs, maizena, majsmjöl, polenta, pofibrer, potatismjöl, risflingor, risgryn och sojamjöl.

Källa: Vårdguiden 1177

Sex symptom på glutenintolerans och självtestet som ger svar

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri