Cecilia Wigström: "En show väl värd att se"
Cecilia Wigström på Shen Yun-show (Foto: Roger Luo, Epoch Times)


Cecilia Wigström från Göteborg, riksdagsledamot för Folkpartiet, såg Shen Yun för två år sedan. Nu kom hon till Cirkus i Stockholm för att se det här årets uppsättning av den kinesiska gruppen som i sin show visar upp klassisk kinesisk dans och musik.

– Jag tycker den är fantastisk, en jättefin show. Jag hade glömt bort hur fint det var, så jag blev väldigt inspirerad. Jag tycker nästan att jag uppskattar den ännu mer den här gången.

Kina är
inte bara annorlunda än västerlandet utan det stora landet består av många olika regioner och autonoma områden. Som ett resultat ryms många olika kulturer inom Kinas gränser. Om det säger Cecilia Wigström:

Nytt var den här etniska mångfald som finns i Kina och de olika kulturerna. Det tyckte jag var något som jag lärde mig av föreställningen.

Cecilia Wigström berättar att hon älskar dans och att hon själv gärna dansar.

– Jag älskar dans. Jag uppskattar dans i vanliga fall och den här dansen speciellt. Det är väldigt sällan man på en scen i Sverige ser så många dansare på en gång. Det gör ett starkare intryck när man dansar i takt och har koordinerade rörelser. De var väldigt duktiga. Tekniskt sett, väldigt duktiga. Så jag uppskattar extra mycket dansen.

Ett av de programinslag som hon fastnade för var en etnisk dans som heter ”I en Miao-by”. Miaofolket är en av Kinas äldsta etniska grupper och de är kända för sina utsirade silversmycken. I den här scenen pinglar bjällrorna när flickorna dansar i sina plisserade kjolar i en för Miaofolket karaktäristisk dans.

– Showen är verkligen väl värd att se och ger en bra bild av kinesisk kultur och mångfalden och det finns väldigt fina dansnummer.

I föreställningen ges även inblick i det moderna Kina och svårigheterna i dagens samhälle. Ett nummer handlar till exempel om en Falun Dafa-utövares kurage inför en förtryckande regim, vilket Cecilia Wigström kommenterar:

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att man lyfter upp den förföljelsen som sker i dag i Kina. Och så ger föreställningen det här hoppet att det kan komma en förändring. Det måste vi tro på.

Kommande föreställningar

Torsdagen den 8 april kommer Shen Yun till Linköping, Konsert & Kongress. Därefter finns möjlighet att se uppsättningen i Oslo i Norge den 10 och 11 april. Läs mer på: ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.