CCTV-producent tvingas avgå på grund av censurkritik
Arkivfotot visar en kvinna som går förbi China Central Televisions (CCTV) byggnad i Peking den 13 augusti 2010. CCTV-producenten Wang Qinglei tvingades avgå efter att ha kritiserat tv-kanalens propaganda mot några kända bloggare. (Foto: Franko Lee/AFP/Getty Images)


China Central TV-producenten Wang Qinglei tvingades avgå efter att ha tagit ställning mot mediernas samarbete med den statliga internetcensuren. Hans blockerade avskedsinlägg kritiserar partiets propagandamaskin.

Wang Qinglei, producent bakom tv-programmet, ”24 timmar”, på China Central Television (CCTV) tvingades avgå, och meddelade det på sin mikroblogg på kvällen den 1 december. Den utlösande faktorn till att Wang lämnade tv-kanalen var att han började blogga om sitt ogillande av CCTV:s propagandaattacker mot bloggare.

Hans avskedsblogginlägg, ”Några sanna ord vid denna tid i historien”, blockerades följande morgon, och alla vidarelänkningar eller citat som delats på internet har också blockerats.

Han är mest oroad över den kvävande kontroll som de kinesiska myndigheterna utövar över media i allmänhet och hans jobb i synnerhet.

Efter att Xue Manzi, en känd mikrobloggsredaktör, gripits,  samlade CCTV in en mängd smutskastande material i form av anklagelser om besök hos prostituerade. Det var den här formen av propaganda som gjorde Wang rasande, och som ledde till att han skrev om det på sin blogg.

”De senaste två veckorna har varit en skamlig period för CCTV-anställda, då man satts sig över nyhetsrapporteringens principer. Vi har smitit undan de lagenliga principerna och använt propagandamaskinen för att attackera så kallade internetryktesspridare…”

Som del av
en omfattande kampanj mot internetbloggare har myndigheter sedan i början av september infört nya regler som innebär att det är ett brott att publicera ”förtalande inlägg” som får över 5 000 besökare eller vidarelänkas 500 gånger. Statliga medier beskriver dessa regler som del av en kampanj för att få stopp på rykten som sprids på internet.

”Det har blivit svårare och svårare att vara en nyhetsreporter”, skrev Wang, och jämförde det med att kastrera sig själv.

”Det finns alltför många nyheter som vi inte kan rapportera om, och när det kommer till nyheter som vi kan rapportera om, tror ingen på det längre, eftersom det finns en agenda bakom det”, skrev Wang i sitt avskedsinlägg.

”Jag är en journalist med samvete. Alla ämnen som jag ville rapportera om och de synpunkter jag vill uttrycka stoppades. På ett enda år fick jag över 1 000 förbud för att stoppa nyheter”, skrev Wang. ”Kina behöver sanning. Folket ska ha rätten att kritisera regeringen och myndigheterna. Man ska få kritisera sociala orättvisor, systematiska brister och intressegrupper.”

Han bekräftade svårigheten som journalisterna står inför i Kina: att tvingas välja mellan sin försörjning eller sitt samvete.

”Många människor vet att en journalist, framför allt en som vågar tala sanning och försöker styra den allmänna opinionen, har det väldigt svårt att överleva i Kina. Kinesiska journalister dansar med bojor.”

Översatt från engelska.