Carnegiemannen överklagar häktning


Carnegiemannen, misstänkt i den stora insiderhärvan, inställer sig för utlämning till Sverige så snart dansk polis kräver det. Men han kommer överklaga fredagens häktning, enligt den 33-årige danskens advokat.

Carnegiemannen har lämnat in sitt pass och kommer att inställa sig i det ögonblick dansk polis kräver det, enligt den danske advokaten Niels Fjeldberg.

-Men det häktningsbeslut som kom i går (i fredags) kommer att överklagas på måndag, sade Fjeldberg till den danska nyhetsbyrån Ritzau på lördagen.

Samarbete

Då han i fredags häktades i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt, misstänkt för fyra grova insiderbrott, företräddes dansken av den svenske advokaten Jan Karlsson. Vid lunchtid på lördagen påstod Karlsson att Carnegiemannen var inställd på samarbete.

-Skulle hovrätten ändra häktningsbeslutet kan vi i lugn och ro försöka medverka i utredningen i samråd med åklagaren. Men det primära är att vi undviker en jakt eller en verkställighet där han helt enkelt blir hämtad av polis och förd till Sverige, sade Karlsson.

Senare berättade Fjeldberg att han avtalat om samarbete med dansk polis.

Kammaråklagare Robert Engstedt, som leder förundersökningen mot dansken, ville på lördagen inte spekulera i utsikterna för att få häktningen verkställd.

-Vad jag känner till har han inte gripits. Det skulle anmälas till mig så fort det görs.

Frivilligt

Samtidigt inleder utredare förhör med den 38-årige så kallade Luxemburgmannen i helgen. Han pekas ut som medhjälpare i härvan.
Enligt advokat Thomas Nilsson förnekar klienten, avstängd från sitt jobb för Nordea i Luxemburg, brott. Han överlämnade sig frivilligt efter att ha häktats i sin frånvaro i fredags.

-Sedan får väl förhören visa vad han har för förklaringar och vilka frågor som finns, sade Nilsson.

I fredags omhäktades även de två som påstås vara huvudmän i härvan, den 34-årige Cevianmannen och den 35-årige Nordeamannen.
Tillsammans misstänks de fyra ha begått 24 fall av grova insiderbrott till ett värde av över 100 miljoner kronor, enligt de anklagelser som hittills presenterats.

Utöver de fyra häktade misstänker Ekobrottsmyndighetens åklagare att Nordeamannens fru och en anställd på Electrolux medverkat i härvan.

Joakim Goksör/TT