Carlssons lön var biståndspengar
Tidigare biståndsminister Gunilla Carlsson. (Foto: Regeringskansliet)


Enligt uppgifter från Ekot gick biståndsbudgetens pengar under fyra års tid bland annat till att avlöna tidigare biståndsminister Gunilla Carlsson och hennes statssekreterare.

Den sammanlagda summan hamnade på runt 20 miljoner kronor. Det är första gången som en ministerlön betalts med departementets budgetanslag. Enligt Ekots granskning är det pengar som skulle ha gått till att bekämpa fattigdom. Det gällde åren 2009-2012 som lönerna betalades med biståndspengar, och sedan januari i år betalades de inte längre ut från den budgeten.

Övriga allianspartiers biståndspolitiska talespersoner uppgav att de inte hade kännedom om att Carlssons lön betalades ut via biståndsbudgeten. Utrikesminister Carl Bildt sade att förfarandet är ”fullt normalt”. Miljöpartiets talesperson i frågan, Bodil Caballos, sade till Ekot:

”När man är minister bör man vara betald som alla andra ministrar. Det är regeringskansliet, betald ur utgiftsområdet, som är rikets styrelse.”

Gunilla Carlsson avgick förra veckan som biståndsminister, och ersattes av före detta arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.