Carlsberg störtdyker på grund av Ukrainakrisen


Den danska bryggerijätten Carlsberg lider av instabiliteten i östra Europa. I den senaste kvartalsrapporten har vinsten rasat med 28 procent jämfört med samma period förra året.

”Verksamheten i västra Europa fortsätter att utvecklas starkt, medan resultatet i Östeuropa påverkades av den osäkra makroekonomiska situationen,” säger VD Jørgen Buhl Rasmussen i rapporten för det första kvartalet, enligt Berlingske.

Orsaken är bland annat oroligheterna mellan Ukraina och Ryssland och att den ryska rubelns värde har försvagats. Konflikten har inneburit att Carlsbergs resultat i Östeuropa minskat med över 50 procent, till 83 miljoner danska kronor. Ölproduktionen i Ukraina har kunnat pågå i stort sett opåverkad av konflikten även om två fabriker hölls stängda kortare perioder i februari.

Förlusten under årets första kvartal blev 67 miljoner kronor, mot ett överskott på 62 miljoner kronor första kvartalet förra året. Omsättningen ligger bara under den förväntade, skriver Berlingske. Bryggeriet har skrivit ned förväntningarna för Östeuropa för det fortsatta året.