Cao Shen ändrade inte regler som var bra


I de kinesiska historiska urkunderna berättas om premiärministern Cao Shen som ansåg att man inte skulle ändra på saker som var bra bara för att man själv ville det. Han trodde nämligen att människorna mådde bättre då.

Eftersom Cao Shen utfört ett mycket förtjänstfullt arbete på slagfältet gjorde kejsaren och grundaren av Handynastin, Liu Bang, honom till premiärminister i staten Ji.

Ji-folket var känt för att sin tävlingsanda och egoism. Cao Shen visste att de skulle bli svåra att styra. Därför bjöd han in fler än hundra vise män för att diskutera hur statens fridfullhet och välstånd skulle bevaras. Olyckligtvis hade alla olika åsikter och Cao kunde inte besluta vad som skulle göras.

När han fick höra att Gai Gong från Jiaoxi var mycket kunnig i den Äldre Huang-läran, bjöd han in honom och sände honom generösa gåvor för att visa sin uppriktighet. Gai Gong sade, ”För att styra ett land krävs att du inte lägger dig i så mycket utan att du istället låter folket välja sin egen väg”. Cao gav Gai det bästa rummet i huset så att han kunde rådslå med honom hela tiden. Som ett resultat var staten Ji mycket fridfull i nio år.

När premiärminister Xiao He dog tog Cao Shen över hans plats. Cao handplockade folk med gott moraliskt sinne för att ersätta de tjänstemän som suktade efter berömmelse och rikedom. Men han fortsatte att följa Xiao Hes gamla regler och principer och gjorde inga förändringar. Som ett resultat blev hans liv enkelt och han hade gott om fritid.

Kejsare Han Hui Di frågade en dag Cao:
– Jag har hört att du dricker hela dagarna. Hur kan du hantera kungadömets affärer på det viset?

– Jag ber Ers Majestät tänka på följande, jämför Er med kungadömets grundare, kejsare Gao Zu. Vem är bäst?

– Hur vågar du jämföra mig med Gao Zu?!

Cao svarade:
– Kan Ers Majestät säga mig, i valet mellan Xia He och mig, vem är mest kapabel?

– Det förefaller mig som att Xiao He var bättre.

– Precis. Eftersom han var en respekterad och dygdig person och som satte upp reglerna så fick han hela kungadömet i sådant gott tillstånd. Om vi då bara följer reglerna och inte ändrar principerna blir kungadömet lätt att styra och alla kan koppla av och trivas med livet.

Efter att ha hört detta, hade Hui Di ingenting mer att säga.

Cao Shen gav människorna en möjlighet att andas och återhämta sig, därför blev han respekterad och beundrad av alla.

Översatt från engelska.