Canon visade framtidskamera på World Expo


Är det en hårtork, är det en pistol? Nej det är en kamera! Canons konceptkamera ”Wonder Camera!”

Det är en helt ny typ av kamera som har ett enda inte allt för stort objektiv som klarar allt från makro till 5000 millimeter extrem tele. En mycket hög sensorupplösning och en avancerad bildstabilisator, (Canon specificerar inte vad det är för typ av sensor eller bildstabilisator). I marknadsförningen visar de hur det går att filma hela tiden och i efterhand välja vilken del som ska bli ett foto. Kameran styr från touchdisplayen eller från sidan av kameran där du har en zoom.

Det här kan vara verklighet om 20 år menar Canon när de visade sin kamera på World Expo 2010 i Shanghai.

En kvinnlig presentatör med futuristiska kläder har kameran i ett bälte och en liten ryggsäck stor som en laptop, i den verkar hon ha utrustning som i dag inte går att placera i en liten kamera, men eftersom det verkar finnas i ryggsäcken så kanske framtiden är närmare än 20 år. För att presentera kameran används tre 152 tums skärmar, 4k2k (4096 x 2160 pixlar) totalt 12,288 pixlar bred och 2160 pixlar hög) för att kunna ge rättvisa åt kamerans extrema upplösning.

Mike Hanlon som var på plats och skriver för Gizmag säger:

– Flera gånger under presentationen visade man konceptkamerans extrema upplösning, tog ett foto på något långt borta och sen zoomade in på en liten detalj i bilden och föremålet var fortfarande knivskarpt.

Han säger också:
– Jag fick kämpa med min egen kamera för att hålla bilden stabil med dagens kamera, däremot bilderna som filmades med konceptkameran var mycket stabila.

Givetvis finns det olika kommentarer på nätet när något sånt här dyker upp som till exempel:

– Designen är inte ny, jag tror att framtidens kamera kommer att vara mindre

– Man behöver fortfarande förstå sitt hantverk, bildkomposition, ljusrelation mm ”att fotografera är en konst”, kameran kan inte göra allt.

– Jag älskar den, hej då systemkamera!