Cancer diagnosticeras med Star Trek-verktyg
Gianpiero Lorandi demonstrerar det ofarliga cancerdetekterande instrumentet Trimprob. Apparatens uppfinnare, Clarbruno Vedruccio, skrev nyligen på ett avtal med Emergency Solutions om att låta apparaten användas på sjukhus. (Alex Wong/Getty Images)


En italiensk forskares sökande efter en bättre metod för att detektera landminor ledde till en oväntad upptäckt av en apparat som kan detektera en ännu dödligare fiende – cancer.

Bioskannern Trimprob (Tissue Resonance InterferoMeter Probe) är ofarlig och snabb. Apparaten liknar den fiktiva apparat som användes i Star Trek – tricordern. Doktorn för den över patientens kropp och ett frekvensdiagram identifierar ett problemområde i realtid. Diagnosen görs på två minuter, vilket tar bort den känslomässiga pressen att behöva vänta på resultaten och gör det möjligt att starta behandlingen snabbare.

Clarbruno Vedruccio, fysiker och ingenjör, hade magkatarr 1992 när han utvecklade instrument för detektering av landminor. Han lade märke till att radiovågor från hans utrustning interagerade selektivt med den sjuka vävnaden i hans kropp. Han fann att man vid 930 megahertz (MHz), i mitten av frekvensbandet för mobiltelefoner, kunde detektera inflammerad vävnad.

Han lade om kursen för sin forskning och upptäckte att 462-465 MHz var den huvudsakliga frekvensen för att detektera cancer. Mitokondrier och mikrotubuler vibrerar vid den frekvensen när de bryts ned på grund av cancer.

Han tog patent på Trimprob 1999 och skrev nyligen på ett avtal med Emergency Solusions om att låta den användas på sjukhus. Doktor Giuseppe Peda använder Trimprob på sina patienter i regionen Calabria i södra Italien.

Peda berättar för Epoch Times att han bara använder instrumentet för att diagnosticera prostatatumörer, då studier bara visat att cancer kan detekteras vid den här typen av tumör med precision.

Testresultaten visar olika grad av precision på andra typer av cancer – vanligtvis omkring 70 procent, säger Vedruccio i en YouTube-video.

Peda bekräftar att undersökningen är enkel och ofarlig. Detta har gjort att patienter blivit intresserade av att använda den, men många läkare är fortfarande tveksamma på grund av brist på information, säger Peda. Trots det finns Trimprob tillgänglig på mer än 50 sjukhus i Italien, och även i Iran, Brasilien. Japan, Turkiet, Frankrike, Sverige, Malaysia och Belgien.

Kostnaden är relativt låg. En användning av skannern kostar omkring 130 Euro, men det mesta av den kostnaden utgörs av kostnad för besöket och inte för skanningen.

Trimprob kommer sannolikt att användas enbart som ett instrument för en första diagnos, som sedan bekräftas med användning av traditionella metoder, säger Vedruccio. Peda säger att Trimprob är skonsammare än traditionella metoder. Den avger ett magnetfält som är svagare än en sladdlös telefon.

Vedruccio har stött på både skepticism och stöd från vetenskapskretsar. På en konferens han deltog i blev han anklagad för ”häxkonst” av en person i publiken, berättar han i en intervju i den italienska tidningen Il Giornale.

Han har fått en utmärkelse av Italiens president som bara getts vid ett tillfälle tidigare – till Guglielmo Marconi, som uppfann telegrafen.

Vedruccio håller med om science fiction-aspekten i sin uppfinning. Han förklarar i videon att när han valde namnet ”Trimprob” hade han också ”tricorder medical probe” i tankarna, vilket syftar på den tricorder som användes på rymdskeppet Enterprise i TV-serien Star Trek

Översatt från engelska


Doktor Clarbruno Vedruccio (till höger), Trimprobs uppfinnare, och doktor Carlo Bellorofonte (till vänster) håller upp en Trimprob på sjukhuset San Giuseppe den 10 november 2003 i Milano i Italien. (Giuseppe Cacace/Getty Images)

Doktor Clarbruno Vedruccio (till höger), Trimprobs uppfinnare, och doktor Carlo Bellorofonte (till vänster) håller upp en Trimprob på sjukhuset San Giuseppe den 10 november 2003 i Milano i Italien. (Giuseppe Cacace/Getty Images)